Bemutatkozik a miskolci Richter pincészet

majort
2024. 03. 24., v – 11:21

Miskolcon, a történelmi Avason járunk, ahol fiatal, lelkes borászok igyekeznek ápolni a hagyományokat és minőségi borokat készítenek a miskolci és környékbeli fogyasztóik legnagyobb örömére. A régi, romos pincék újrélednek, ismét élettel telik meg a közel 800 pincéből álló, egyedi adottságokkal rendelkező pincesor.

Richter Attilával beszélgettem.

Miért és hogyan kezdődött a tevékenységetek? Pontosan miket készítetek és hol?

Igazából magam sem tudom pontosan, hogy milyen évszámot kellene megjelölnöm a tevékenység kezdetének. Az egész csak bulinak indult, csak kicsit túlgondoltam.

Az első borospincét 2004-ben vásároltuk az Avasi pincesor mélyvölgyi részén. Ekkor még csak egy hétvégi ház volt a terv és innen minden ment magától, mintha sínen vontatnák.

2009-ben készítettem az első borom. Majd a panel gyerek megmutatja alapon. Hát igazán kiváló ecet lett belőle:)

2010-ben elbontottuk a régi házat és építettünk egy újat, ami 2011-ben lett kész. Első szőlőterületeimet 2014-ben vettem Mályiban, a Zúgó dűlőben és Miskolcon a Csattos hegyen.

A borászati engedélyemen 2020-s dátum áll. A szőlész-borász mérnök szakot a Tokaj Hegyalja Egyetemen 2019-ben kezdtem el. Nekem mindegyik egy kezdet volt.

Milyen területen gazdálkodtok?

Miskolci lokálpatriótaként fontos volt számomra, hogy a szőlőterületeim Miskolc közigazgatási határán belül legyenek.

Jelenleg a Csattos hegyen rendelkezem 1200 négyszögöl Cserszegi fűszeressel és a Farkas dűlőn pedig 800 négyszögöl Kékfrankossal.

A Farkas dűlő riolit tufa alapkőzeten agyagos barna erdőtalaj található. A Csattos hegyen pedig erősen kötött, agyagos talaj található pannon tengeri üledéken.

Mivel vagytok esetleg mások, különlegesebbek, egyedibbek stb.?

Nem gondolnám, hogy különlegesek lennénk; inkább a borok azok. Ezt pedig a terroir, a talaj és a klíma együttese adja meg. Tudom kicsit közhelyes, mert minden borász ezt mondja, de mégis így van.

A Cserszeginek nagyon komplex savakat ad az erősen agyagos termőtalaj és a Bükki borvidéken belül is hűvösnek számító klimatikus viszonyok.

Mindig azt szoktam mondani, hogy a legjobb kereskedelmi forgalomban kapható Cserszegik közül jó pár azt Avasi pincesor Mélyvölgyi részén, a mi pincesorunkon található.

A Kékfrankos terület 2020-ban került hozzám, így itt még folyik a barátkozás a fajtával és a terület megismerése. Remélem az első pofonok után hamarosan lesz innen magas minőségű vörösborunk. 

Milyen segítséget kaptatok, vagy mi segített a fejlődésben? Ha még nem vettetek igénybe pályázati segítséget, tervezitek-e?

Mérnök informatikus az első diplomám, így abszolút hátrányból indultam a borok terén. Első botladozásaimkor pinceszomszédok, barátok olykor limitált ismereteire kellett támaszkodnom.

Abszolút sötétben tapogatóztam. Olyan alapkérdésekre kerestem választ, hogy vajon kierjed a 10 fokos pincében a must? Vagy inkább a borházba erjesszek 20 fokon?

Mára ezekre a kérdésekre már tudom a választ és hála az Eszterházy Károly Egyetem valamint a Tokaj Hegyalja Egyetem igen felkészült oktatói gárdájának, most már a komplexebb kérdésekre is.

Itt jegyezném meg, hogy igaz ugyan, hogy a Tokaj Hegyalja Egyetemen végeztem 2024-ben, de 2019-ben még az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki kampusztára jelentkeztem.

Ez meglehetősen szerencsés egybeesés volt, hiszen két évig egy vörösboros borvidék egyetemén tanulhattam, utána pedig egy fehérboros borvidékén.

Pályázni nem pályázunk, a hivatalos munkahelyünk biztosítja azt a tőkét, ami a fejlesztésekhez szükséges. Továbbá a kis mikro borászatunk jelenleg egy „one men show” (párom és barátaink besegítenek, ha szükséges). Ezúton is köszönet érte nekik!

Nem ez biztosítja a mindennapi megélhetésünket, és emiatt nem is szeretnénk területben jelentősen bővülni. Viszont nem is zárnám ki ennek a lehetőségét, szóval, ha a kedves olvasónak van egy eldugott kis szőlőse Miskolcon, akkor keressen meg, hátha egymás tenyerébe tudunk csapni.

Hogyan tudtok értékesíteni, milyen platformokon jelentek meg?

2019 óta az egyetemi tanulmányaim elég sok időmet lekötötte, így nem jutott arra energia, hogy az értékesítéssel is foglalkozzunk, kereskedőt keressünk.

Mindenesetre vannak olyan fesztiválok, mint a Borangolás vagy az Avasi kvaterka, amikor a pincénknél tudjuk vendégül látni az érdeklődőket.

Tervezek egy saját webshopot írni, csak hát ugye tudjuk, hogy mindig a suszter cipője lyukas. Jó ideje félkészen áll a számítógépemen.

Mik a jövőbeni terveitek?      

Szentesi Józsefnél kóstoltunk régi magyar szőlőfajtákból készült bort. A szolid 30 tételes kóstolósor közepén, amikor már tompulnak az értékelőszervek, hirtelen mellbe vágott egy bor.

Ez Laska szőlőfajtából készült. Ebből írtam a diplomamunkámat is a Tokaj hegyalja Egyetemen. A Pécsi kutatóból korábban rendeltem oltócsapokat, de csak 3-4 tőkét sikerült átoltani.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy mit tud ez a fajta Miskolc környékén. Szeretném felszaporítani annyira, hogy legalább egy 20-25 literes üvegbalonnyi mennyiség legyen és ne vigye el a szűrési veszteség az egész tételt.

Szívesen kipróbálnám a Mézes fehéret is, hiszen a filoxéra után ez egyike volt azon fajtáknak, melyet ajánlottak

Mivel a párom Mádról származik, ezért izgatnak a mádi dolgok is. Van immáron egy bejáratott kapcsolatom, minek révén Piros tramini-t tudok vásárolni a Juhrosból (nem egy megszokott fajta Mádon) és van egy kedves pinceszomszéd, akinek zseniális muskotálya szokott lenni az Őszhegyen.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás és fotók: Richter pincészet