Többgenerációs parkkal, elvezetett esővízzel és térfigyelő kamerákkal fejlődik Nyalka

Nyalka település Táp község és Pannonhalma város irányából is megközelíthető. A két út találkozásánál helyezkedik el a Millenniumi park, amely nemcsak egy emlékhely a nyalkai lakosok számára, hanem kedvelt pihenőhely a kerékpárosoknak, kirándulóknak, szabadidejüket töltő családoknak egyaránt. A park folyamatosan épülő-szépülő színfoltja a községnek.

Nyalka település első írásos említésének ezeréves (!) évfordulóján, 2001-ben egy helyi civil szervezet és önkormányzat közösen emlékoszlopot helyezett el a parkban a millenniumi év alkalmából. Néhány évvel később egy korszerű játszóteret is kialakítottak itt, amely a kisgyermekkel érkező családok számára is aktív kikapcsolódást nyújtott. 

2012-ben egy LEADER pályázatnak köszönhetően sétányokkal és kiülőkkel tovább növelték a park felszereltségét, kényelmét. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kerékpáros turizmus a térségben az útfelújításoknak és Pannonhalma közelségének köszönhetően is, így a park a helyiek mellett egyre több kerékpárosnak nyújt pihenési lehetőséget.

Balogh Ervin, a község polgármestere elmondta, hogy szerettek volna minél többféle kikapcsolódási lehetőséget megteremteni a parkban megpihenő lakosok és kirándulók számára. A tervet egy újabb LEADER pályázat keretében tudták megvalósítani, amely idén ősszel készült el. A fejlesztés során többféle eszközt tartalmazó kültéri edzőparkot telepítettek, akadálymentesítették a sétányokat, valamint egy kültéri illemhelyet is kialakítottak. Az új fejlesztéssel immár egy egész délutánt is tartalmasan eltölthetnek mind a helyi lakosok, mind a távolabbról érkező megpihenni vágyó kerékpárosok, kirándulók. Kényelmesen uzsonnázhatnak a kiülőkben helyet foglalva, sportolhatnak, pihenhetnek, a gyerekek pedig közben birtokba vehetik a játszóteret.

A kép eltávolítva.

A nyalkai önkormányzat a község széleskörű fejlesztését tartja szem előtt. Annak infrastruktúráját, szolgáltatásait, valamint a település biztonságát is szeretné fejleszteni. Utóbbit szolgálja egy újabb LEADER pályázati támogatás, amelynek segítségével térfigyelő kamerarendszert építenek ki a településen. Ennek munkálatai hamarosan meg is kezdődnek. 

A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően az önkormányzati utak karbantartását is korszerű eszközökkel tudják megoldani. A szomszédos Pázmándfaluval közösen sikeresen pályáztak a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16- Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése pályázaton. Saját eszközzel tudják így megoldani az út menti árkok tisztítását, az útpadka karbantartását, valamint az utak téli tisztítását is. A külterületi utak tisztántartásából származó fás szárú növények kiváló alapanyagot jelentenek az önkormányzat központi épületében alkalmazott biomassza fűtés számára. Az épület, egy 2013-as KEOP pályázatnak köszönhetően villamosenergia szempontjából is önellátónak tekinthető a tetőre telepített napelemekkel. A két csoportos családi bölcsőde, az óvoda, és az önkormányzati hivatal kedvező épületfenntartási modellje a garancia intézményeink hosszútávú működtetésére.

Nemrégiben az elmúlt évek egyik legfontosabb fejlesztését zárták le, amely a település belterületi csapadékvíz elvezetését oldja meg. A polgármester elmondta, hogy a fejlesztés előtt kiszolgáltatott helyzetben voltak a környező dombokról lezúduló csapadék miatt, így szükségessé vált a mihamarabbi beruházás. A belterületi árokszakaszok felújításával és egy külterületi árok szakasz megépítésével el tudják kerülni azt az állapotot, mely legintenzívebben 2010-ben jelentkezett a településen.

Forrás: Kiss Rita, Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős