Folyamatos a vírushelyzethez kapcsolódó átmeneti támogatások kifizetése

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére 13 jogcímen átmeneti támogatás igénybevételét tette lehetővé.

A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz lehetett benyújtani júliusban és augusztusban. 2020. október elejéig a 13 jogcímből 8 esetében az Államkincstár már megkezdte a kifizetéseket. Eddig a közel 27 ezer kérelem alapján körülbelül 14,4 milliárd forint támogatást hagytak jóvá.

Mivel négy támogatási jogcímnél az igények meghaladták a keretösszeget, ezért az Agrárminisztérium szeptember végén döntött a felhasználható keretek megemeléséről annak érdekben, hogy valamennyi jogos igény támogatható legyen. A keretemelést követően a Kincstár október első hetében így további két – a halgazdálkodási tevékenységet végző gazdálkodókat, és a sertéstartókat érintő – jogcímen tudta megkezdeni a támogatások kifizetését 3,3 milliárd forint utalásával.

Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: unsplash