Rózsasziget, a rózsavíz forrása

Háromezer tő rózsa virágai illatoznak a Bunevácz házaspár szentgáloskéri kertjében. Szerettek volna egy olyan növénnyel foglalkozni, amely ehető és számos jótékony hatása ismert. 

Öt éve telepítették az ültetvényt, amelyet nem permeteznek, biomódszerrel művelik. Három éve kezdtek el az virágokból rózsavizet, teát, szörpöt, lekvárt és kompótot készíteni. A családi vállalkozásban mindenki aktívan kiveszi a részét a munkából. A kertészmérnök végzettségű férj a leginkább a növényápolást végzi, a feleség pedig a szüret mellett a termékeket állítja elő. 

A kép eltávolítva.

A család vett egy lepárló készüléket, ebben készül el 4-5 óra alatt a rózsavíz. A szakirodalom szerint egy milliliterhez ötmillió virágszirom kell, de mi nem számoljuk – jegyezte meg Buneváczné Nagy Eta. A rózsavizet a közismert hidratálóhatása mellett étkezési célra is ajánlja, de égésre, csípésre is hatásos. A rózsából készült szörp, lekvár, tea és a kompót jó hatással van az emésztésre, erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, és női problémákra is javasolják. Termékeiket a közösségi oldalon és a környékbeli kézműves vásárokon mutatják be. Új termékük a rózsacukor, a szirmot cukorral keverik össze, a cukrászok színes díszítőanyagként használják. 

A vállalkozás nagy terve, hogy alkossanak egy rózsás szakácskönyvet, amely a fogadóitaltól a desszertig a szirmokból készülne. A Rózsasziget termékei a Termelői Kosáron keresztül is hozzáférhetők.

Forrás: Nedevics Tamás, Somogy megyei területi felelős