A gazdasági növekedést segítik az agrárgazdasági képzések

vidaf@hoi.hu
2020. 11. 02., h – 16:11

Ünnepélyes keretek között adták át az 1500. lóápoló és gondozó bizonyítványt Szilvásváradon. A képzést az Északi Agrárszakképzési Centrum bonyolította le az agrárgazdasági képzések és tréningek elnevezésű projekt részeként. A program – összhangban a kormány célkitűzésével – az egész életen át tartó tanulást ösztönzi – jelentette ki az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Bagdán Boglárka elmondta, hogy a projektnek köszönhetően mintegy 8 ezren szerezhettek bizonyítványt 10 százalékos költség-hozzájárulással a választható több mint 17-féle képzés egyikéből. Hozzátette: a fő cél az agrárágazat humán hátterének fejlesztése volt, amely hozzájárul a vidéki területek gazdasági növekedéséhez, a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók, valamint az erdőgazdálkodók fenntartható, környezetkímélő, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdálkodásához.

A helyettes államtitkár beszédében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a 21. századi elvárásoknak megfelelően növekedjen a mezőgazdasági ágazatban dolgozók tudásszintje, hiszen ez alapjaiban határozza meg a termelők versenyképességét. A szakmai képzés emellett pozitívan hat a fogyasztói oldalra is, hiszen a megszerzett új többlettudás emeli a szolgáltatás és a termelés minőségét.

Bagdán Boglárka emellett beszélt arról is, hogy az agrárium sikerességének zálogát a jól képzett, a megfelelő gyakorlati tudással rendelkező szakemberek jelentik. Ebbe a folyamatba illeszkedik az Északi Agrárszakképzési Centrum projektje is, amely elősegíti a generációs megújulást, hiszen az agrárszakképzés során elsajátítható ismeretek hozzájárulnak a vidék megtartó erejéhez és a helyben történő boldoguláshoz.

Forrás: Agrárminisztérium