Magyar Kézműves Remekek Békésből

2002-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy új kezdeményezést indított útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A magyar kézműves hagyományok megőrzése és bővítése érdekében született díj keretében a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a Magyar Kézműves Remek elismerő címben részesülhetnek. A díj odaítélésének célja, hogy a díjazott kézműves termékek bővítsék az ország, egyes régiók turisztikai programkínálatát, magas színvonalon közvetítsék a magyar kulturális örökséget, a termékek szakmai színvonalát emeljék és kereskedelmi forgalomra alkalmassá tegyék. Az elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. 

Az idei viszontagságos év sem szegte a pályázók kedvét. Több mint száz pályamű érkezett be, ezek közül 38 pályamunkát ítéltek olyannak, hogy kiérdemelje a Magyar Kézműves Remek címet. Békés megyéből 11 alkotó 12 termékkel jelentkezett, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három kézművese kapta meg idén a Magyar Kézműves Remek elismerést.

A battonyai Komárné Papp Margit nőiruha-készítő első alkalommal szerezte meg a minősítést és használhatja a kitüntető címet a Dél-alföldi Apátfalvi női viseletével. Két kézműves korábban is megmérette már magát, de 2020-tól birtokosa a címnek a békéscsabai Szőke Péter ostorkészítő népi iparművész Kis-sárréti karikás ostorával, valamint a békési Dávidné Gyarmati Zsuzsanna szövő, népi iparművész Torontáli együttes nevű alkotásával.

A Békés megyei indulók a Kézműves Remek pályázatra beadott magas színvonalú alkotásaikért a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől elismerő oklevelet vehettek át: Barcsay Andrea (Doboz) fazekas, Farkasné Kun Anikó (Gyula) viseletvarró, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés) szövő, népi iparművész, dr. Illés Károlyné (Békéscsaba) hímző, népi iparművész, Farkasné Jeszenszky Anita (Békéscsaba) népi ékszerkészítő, népi iparművész, Jámborné Papp Gizella (Dévaványa) levendulás, illatos gyertya termékcsalád, Kocsor Imréné (Békés) kosárfonó, népi iparművész, Lukács Eszter Mária (Békés) hímző, népi iparművész, Rózsáné Szakálos Ildikó (Gyomaendrőd) csipkekészítő.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős, fotó: Bencsik Ádám/BEOL