Bemutatkozik Lesenceistvánd: a szeretet hatalma és a fejlődés ajándéka

A Keszthelyi-fennsík és a Tapolcai-medence szélén, a Lesence-patak mellett fekszik Lesenceistván falucska nem egészen 1000 lakosával, Zala és Veszprém megye határánál. Kelet felől vulkanikus hegyek láncolata és a Bakony erdői övezik. Sümeg felől a 84-es számú főút határolja, amely csatlakozik a Balaton északi partján húzódó 71-es főúthoz. A Keszthely felől ide érkezők szőlőhelyek között kanyarogva, csodálatos panorámában gyönyörködhetnek és csendes, de példás fejlődéssel találkozhatnak a község iránt érdeklődők.

A fejlesztések sora idén az Örömteli ovisok Lesenceistvándon című eszközbeszerzési pályázattal kezdődött, melyek eredményét nyár végén hirdették ki. A program segítségével kültéri játékparkkal gazdagodott az intézmény. Tóth Csaba polgármester az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy az együttműködés, a szeretet és a partnerség hármasának köszönhető a pályázat sikere is. A remények szerint hamarosan tornaszobája is lesz az óvodának az iskola épületében, hogy mindkét intézmény gyermekei használhassák, de pályáztak az üres óvodai konyha berendezésére is.

Amint azt Szigeti Lászlóné, az intézmény vezetője elmondta, a közösség büszke rá, hogy magas színvonalú szakmai munka jellemzi az óvoda életét, és mostanra a sokéves fejlődésnek köszönhetően szép, korszerű az óvoda épülete. Az óvoda teljességéhez gyakorlatilag „csak” az udvar rendezettsége hiányzott, pedig az fontos, hiszen a gyerekek mozgásfejlesztésének színtere. Végül a Magyar Falu Program segített, hogy átadhatták az óvoda újjászületett udvarát, ami nagyobb lett, valamint új helyiséggel, tárolóval és a legkorszerűbb, biztonságos eszközökkel bővült.

Lesenceistvánd_1

Tóth Csaba vallja, hogy a két évtizede tartó polgármestersége alatt csakis a közösségi érdekek foglalkoztatták. Készüljenek utak, járdák, szépüljenek a középületek, amelyekbe a gyerekek vagy a felnőttek szórakozni, tanulni, gyógyulni érkeznek. Már két évtizeddel ezelőtt, az első ciklusának kezdetén mindent fel szeretett volna újítani, de ehhez végül húsz évre volt szükség. Mostanra viszont minden önkormányzati középületet felújított a település. De nem elég az épületek megszépítése – olvasható a településvezető közösségi oldalán. Kell, hogy jó minőségű legyen az oktatás, nevelés, közigazgatás, kultúra, különben nem sokat érnek a szép épületek. 

Az elmúlt négy ciklusban a község 400 milliónyi pályázati forrást szerzett, így elégedett lehet a falu, de nem önelégült. A Balatontól pár kilométerre fekvő község az elmúlt két évtizedben 32 házhelyet alakítottak ki, amely egyre népszerűbb nemcsak a helyi, letelepedni vágyók, hanem a vidékiek számára is. Így most újabb 26 telek kialakítására nyílik lehetőség, ahova szintén nem elsősorban leendő nyaralótulajdonok jelentkezését várják.

Közben októberi jó hír a községben, hogy tovább fejlődik a falu mindkét oktatási, nevelési épülete. Az óvodafejlesztésre, fűtéskorszerűsítésre 18 millió forinttal, az iskola korszerűsítésére 9,6 millió forinttal gyarapodott a kistelepülés nevelési, oktatási munkája. Mindez jól illeszkedik a közösségi ház (Kultúrtárház) gyönyörű felújításához, megújításához, amely éppen 5 évvel ezelőtt vett nagy lendületet.

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős