Mórahalmon nyílt kocsimúzeum a hintók szerelmeseinek

Az elmúlt években számos turisztikai attrakcióval bővült Mórahalom. Komoly fejlesztéseket hajtottak végre többek közt a lovas turizmussal és az arra épülő kulturális tevékenységekkel, így a lovas színház létrehozásával is. Ehhez szervesen kapcsolódik a legújabb fejlesztés is: a nemrég átadott kocsimúzeum és kovácsműhely a régi korokba repíti vissza az embert.

Az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület és Mórahalom Város Önkormányzata által alkotott konzorcium, a helyi Leader fejlesztések egyikeként létrehozott egy kocsimúzeumot, és hozzá kapcsolódóan egy kovácsműhelyt. A 28,6 millió forint támogatással megvalósult intézmény a város központjától alig több mint 1 km távolságra, a meglévő lovas központ szomszédságában épült fel. A fejlesztés célja a település és térsége kulturális hagyományainak bemutatása, megőrzése, valamint a településen hiányzó múzeumi jellegű attrakció létrehozása volt.

A létesítmény kb. 340 m2, ami 20 tradicionális kocsi és hintó bemutatására alkalmas. A fejlesztéshez kapcsolódóan első körben 2 db kocsi, 1 db hintó, és 3 db szekér került a gyűjteménybe, úgymint Gavallér kocsi, Nagyatádi kocsi, Cziráky hintó, Parasztszekér, Dorozsmai szekér, Lőcsös szekér. Mostanra több kocsival és hintóval bővült a kiállítás.

Forrás: Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Közhasznú Egyesülete / Benkő Zsolt, Csongrád-Csanád megyei területi felelős