Az új M25 autóút mellett külterületi utak is megújulnak Heves megyében

Nagy nap volt Heves Megye életében 2020. július 20-a: ekkor adták át a mintegy 19 km hosszú, több mint 50 milliárd forintból megépült M25-ös, Egert az M3-as autópályával, így a fővárossal összekötő autóutat. A kivitelezés során mintegy kétmillió négyzetméter területű úthálózat és 2,8 millió köbméter töltés épült mintegy 75 000 köbméter aszfalt beépítésével. Az érintett erdőterületek pótlására 6,9 ha cser erdő telepítése és több mint 100 000 fa és cserje ültetése valósult meg, közel 80 000 négyzetméter füvesítés mellett.

Az új gyorsforgalmi út számos Heves megyei településen – így Makláron, Nagytállyán és Andornaktályán – nagymértékben csökkenti az átmenő forgalmat. Ezeken a településeken azonban nem csupán az autós forgalomra gondolnak, hanem a termelőkre, mezőgazdasági őstermelőkre és a nagyszámú szőlősgazdákra is. Andornaktálya és Nagytálya községek önkormányzatai sikeres konzorciumi pályázatot nyújtottak be a VP-7.2.1-7412-16 – A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése című pályázati kiírásra.

A 109 565 805 Ft megítélt támogatási összeggel megvalósuló beruházás keretében a külterületi utak megújítása mellett traktor és hozzá kapcsolódó gépek beszerzésére is sor került az árokpartok, útszegélyek karbantartása, tisztítása, tereprendezés, jég- és hómentesítés érdekében.

A megvalósított beruházás célja a felhívással összhangban a vidéki térségekben élők életminőségének javítása, az alapvető szolgáltatások elérhetőségének fejlesztése, a földrajzi mobilitás elősegítése, ezeken keresztül a térség gazdaságának fejlesztése.

Jó utat mindenkinek!

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős