Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek a kísérleti tangazdaságban

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa és a kaposvári Fino Food kft. közös fejlesztése a robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával, amely a GINOP-2.2.1-18-2018-00003 azonosító számú projekt keretein belül valósul meg.

A projekt célja, hogy a hazai agroökológiai adottságokra alapozott minőségi, nagy hozzáadott értékű, egészségvédő hatású tejtermékek integrált fejlesztése. A célok eléréséhez szükséges a precíziós tejtermelést (szarvasmarha-tenyésztést) támogató tenyésztéstechnológia kidolgozása és üzemi bevezetése. A projekt eredményeként a piacon nem megtalálható, vagy a hasonló termékeket több tekintetben is meghaladó biológiai értékű, a korszerű táplálkozás-tudományi trendekhez, illetve az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítményeket fejlesztünk ki és vezetünk be a piacra. A specifikus hatóanyag kombinációkat sokrétű tudományos kísérlet-sorozattal alakítjuk ki, és azok tényleges biológiai hasznosulását, ill. pozitív élettani hatását in vitro emésztési modellkísérletekkel és humánklinikai tesztekkel értékeljük a legígéretesebb termékváltozatok esetében.

Mivel az elmúlt években komoly innováció valósult meg az mezőgazdaságban, amely az állattenyésztést is érintette. A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa oktatási intézményként nagy felelősségének tekinti, hogy a leendő állattenyésztő- mezőgazdasági mérnököket megtanítsák a legkorszerűbb technológiák használatára. A megfelelő szakmai képzéshez pedig tan- és kísérleti üzemre van szükség. Az elmúlt időszak megvalósult fejlesztések a robotika irányába mozdultak el, így jelenleg egy teljes mértékben robotizált tejtermelő laboratórium építése zajlik a Kaposvári Campuson. Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiség 64 férőhellyel rendelkezik majd, ahol a tehenek kényelmét a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi takarmányfogyasztást, takarmányhasznosítást, valamint teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak végezni a szakemberek – vélekedett a kutató.

A Kaposvári Campuson épülő automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Erre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, ha pihennek, így az állattartónak az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen, hiszen ekkor termeli a profitot a gazdaságnak. A fejlesztés elkészültével a tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd. Az automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Minderre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, ha pihennek. A fejlesztés elkészültével a tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd.

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok – minimalizált humán befolyás mellett – stresszmentesen, kötött „munkarend” nélkül, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá. A fejőrobot a munka minden fázisát – a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – elvégzi emberi beavatkozás nélkül. Egy robot 60-80 tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban.

Fejőgép

A projekt megvalósításának kulcsszerepe van élelmiszerbiztonsági szempontból is. Cél, hogy minél jobb minőségű élelmiszerrel lássák el a lakosságot, illetve az emberiséget. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást minimálisra csökkentik és automatizálják az egyes munkafolyamatokat. Ezáltal precíziós jelleggel be lehet avatkozni egy-egy termelési folyamatba, melynek segítségével elkerülhető a gyógyszeres kezelés, vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Amennyiben kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmazása történik a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak. Így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak.

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusának kollégái a Fino Food Kft. munkatársaival közreműködve olyan egyedülálló, a piacon jelenleg nem forgalmazott tejtermékeket fejlesztenek, melyek bevezetése hozzájárul az egyes táplálkozással összefüggő civilizációs megbetegedések megelőzéséhez.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-18-2018-00003

Kedvezményezett neve: Fino Food Kft. / Kaposvári Egyetem

Projekt címe: Robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával.

Szerződött támogatás összege: 1 328 462 979 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 73.04%

Forrás: Nedevics Tamás László, Somogy megyei területi felelős