Új esélyt ad a bántalmazott állatoknak a tereskei alapítvány

A Segítő Kezek Az Állatokért Alapítvány a hányattatott sorsú, megunt és bántalmazott házi- és haszon állatok befogadására jött létre. A Segítő kezek az Állatokért Alapítvány egy Budapesttől nagyjából egyórás autóútnyira elérhető nyugat-nógrádi településen, az ezres lélekszámú Tereskén található és úgynevezett örök élet farmként működik. Itt a csincsilláktól kezdve egészen a vágóhídtól mentett tehénig szinte minden állat megtalálható. És hogy mi a közös bennük? Az, hogy egytől egyig kidobott, megunt, vagy sérült, bántalmazott állatok, akik úgymond utolsó lehetőségként kerültek ahhoz a nyolctagú alapítványhoz, akik új esélyt adva számukra, életük végéig gondoskodnak róluk.

A Segítő Kezek az Állatokért Alapítványt négy és fél éve a tereskei Makrai Krisztián álmodta meg, aki menhelyi támogatással kezdte meg az állatokért vívott harcát. A civilben szociális munkásként dolgozó férfi több mint hatvan állatmenhelyen segédkezett, mígnem saját otthonában is helyet adott a rászoruló állatoknak. Makrai Krisztián jelenleg többfajta házi- és haszonállat megfelelő ellátásáról gondoskodik, a mindennapos munkában Sándor Richárd, Tóth Ádám és Czeglédi Melinda segíti. Utóbbi kétgyermekes családanya, aki a kezdetek óta támogatja az alapítványt, és az állatok vízellátása is neki köszönhetően oldódik meg.

A szakácsként dolgozó Sándor Richárd három évvel ezelőtt a közösségi oldalon vette fel a kapcsolatot az alapítvánnyal, és ajánlotta fel a segítségét Krisztiánnak, akivel azóta elválaszthatatlan sorstársakká és barátokká váltak. A csapat egyik mozgatórugója nem csak az alapellátásban, de a patás állatok körömölésében, sőt a kecskék herélésében is jártas. Az állatok egészségügyi ellátását egyébként a Váci Állatkórház orvosai végzik, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak az alapítvány tagjai.

A csapat legfiatalabb tagja a 18 éves Tóth Ádám, aki középiskolai tanulmányai mellett, szabadidejében gondozza az állatokat. A fiatalember családjának köszönhetően újabb területtel és egy házzal is gyarapodott az alapítvány, így még több állat benti- és kinti elhelyezésére nyílt lehetőség.

Szerencsére folyamatos támogatói is vannak a tereskei alapítványnak, barátok, munkatársak, családtagok és vállalkozók személyében. A csapat rendelkezik egy autóval is, ami a kisebb testű állatok, és az adományok szállításában teljesít szolgálatot. De, mint minden alapítványnál, itt is elkél az állatszerető emberek támogatása.

Tereskei Alapítvány


– Szalmára és szénára folyamatosan szükségünk van, ezeket ráadásul aranyárban mérik. Említeném még a korpát, amit minden állatunk eszik, és a szemes takarmányt, száraz kutyatápot, ezek is nagyon fogynak – mondta Makrai Krisztián. Az alapítvány vezetője hozzátette: egy törölköző, egy takaró, egy pléd amikben nincs toll se szivacs mindig jól jön, de mindennek nagyon örülnek. A csapat nem csak saját felhasználásra gyűjti az adományokat, gyakran ők támogatják azokat a gazdákat, akik a szerény anyagi körülményeik miatt, nehezen tudnak megfelelő ellátást biztosítani az egyébként szeretetben nevelt kedvenceiknek.

Az alapítványhoz tartozó állatok közül természetesen akadnak örökbefogadhatóak is, de ez csak a gazdijelölt alkalmasságának megismerése és a folyamatos nyomon követhetősége mellett lehetséges, így biztosítva azt, hogy az állat a legmegfelelőbb helyre kerüljön. A Segítő kezek az Állatokért Alapítvány fő célkitűzése, hogy egy olyan területet, tanyát vásárolhassanak, ahol egy helyen tudnák tartani a már meglévő állataikat, és még több segítségre szorulót fogadhatnának be. További terveik között szerepel, hogy iskolákban, óvodákban tartsanak előadást az állattartásról. Makrai Krisztián szerint nagyon fontos, hogy már gyerekkorban elkezdjék az állatok tiszteletére és szeretetére való nevelést.

Forrás: nool.hu, Fotó: Ladóczki Balázs / NMH