Egyre több család a falu mellett dönt Békés megyében

A Vidékfejlesztési Programnak, a TOP-os pályázatoknak, a Magyar Falu Programnak köszönhetően Békés megye kisebb településein is látványos változások indultak el az elmúlt években. A vidékre szánt forrásoknak köszönhetően a legkisebb településeken is orvosi rendelőket fejlesztettek, óvodákat, bölcsődéket újítottak fel, energetikailag korszerűsítették az épületeket, kerékpárutakat és piacokat építettek. A Magyar Falu Program kifejezetten a kistelepülések azon igényeire koncentrált, amelyeket más pályázati konstrukcióban nem tudtak megvalósítani a települések, vagy amelyeket addig forráshiány miatt hátra soroltak a fejlesztési elképzelésekben. Az elmúlt években a városok mellett a kistelepülések arculata is modernebbé, komfortosabbá vált Békés megyében.

Ez a megújuló folyamat és a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) komoly gondolkodásbeli változást indított el a megye fiataljai között és egyre többen tervezik a jövőjüket folytatni szülőfalujukban, vagy kisebb településen. A megye 59 településén elérhető falusi CSOK révén sokan döntenek úgy, hogy kistelepülésekre költöznek. A kisebb településeken olcsóbbak az ingatlanok, a falusi CSOK 10 millió forintos támogatása pedig több mindenre használható fel így. 2021-ben a falusi CSOK mellett, az otthonfelújítási támogatás, a babaváró támogatás tovább erősíthetik azt az irányt a fiatalokban, hogy kistelepülésen tervezzenek családalapítást.

Mindezek a folyamatok együttesen a vidéki élet pozitívabb megítélését eredményezték, amellyel a vidék újra alternatíva lett a békési fiatalok számára.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős, fotó: S&B Vonlanthen/unsplash