Érték– és lélekmentés Jákon

A románkori templomáról ismert vasi településen az elmúlt évben hozta létre az új településvezetés a helyi értéktár bizottságot, mely azonnal munkához is látott. Ezzel régi kötelességének tett eleget az önkormányzat, hiszen ezeréves történettel és nyolcszáz éves kőkatedrálissal rendelkező településként felelősségük és feladatuk a helyi értékek teljes körű felkutatása és megőrzése.

Elsőként a szakrális emlékeket vették számba, melyek között van négy úgynevezett képszék (építménybe foglalt szentkép) és tizenkét útszéli kereszt vagy szentábrázolás. Ezeket hamarosan közel 4,5 millió forintból újítják fel a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően. Szintén megújul a temetőben található Szent Patrik- és Szent Lénárd-kápolna is.

Pályázatuknak „A jáki lélek” címet adták, hiszen mint a helyi értéktárból kiderül, a népi vallásosságnak itt komoly és egyedi megnyilvánulásai vannak. Jó példa erre, hogy a temetőben lévő háromszáz éves kápolna Szent Patrik tiszteletének egyedüli magyarországi emléke. Napjainkban a szakrális értékét tovább erősíti, hogy eredetileg fogadalmi kápolnának építették az ősök a dögvész (járvány) elkerülése érdekében, és csak később kerültek köré sírhelyek. Mivel sajnos már a faluban is van áldozata a koronavírus-járványnak, a kápolna szimbolikus jelentősége felerősödött, és felújítása új erőt adhat a helyi lakosságnak a jelen nehéz időszakban.

Forrás: Zágorhidi-Czigány Ákos, Vas megyei területi felelős