Egyedi szennyvízkezelés Akán

Aka Komárom-Esztergom megye legkisebb települése. Fejér megye határán, a Bakony északkeleti lábánál, a Móri-ároktól nyugatra, érintetlen természeti környezetben található. A település nagyobb része völgyben helyezkedik el, kisebbik része azonban valamivel magasabban, ahonnét tiszta időben jól látható a Vértes hegység is. A munkaképes korosztály Mór és Kisbér üzemeibe jár dolgozni, vagy egyéni gazdálkodást folytat. A település legnagyobb értékét háborítatlan környezete adja; különböző városokból sokan vásárolnak házat Akán üdülőnek.

A község területén legtöbb helyen megoldott a közüzemi ivóvízellátás, ugyanakkor a keletkező szennyvizek gyűjtése és ártalommentes elhelyezése eddig nem volt megoldott. A település vezetése A település környezeti minőségének javítását, és az infrastruktúra fejlesztése céljából, kommunális szennyvizeinek gyűjtését, tisztítását és elhelyezését az adott ingatlanon egyedi házi szennyvíztisztító kisberendezések telepítését tűzte ki célul. Aka Község Önkormányzata 2016-ban sikeres pályázatot nyújtott be az Egyedi szennyvízkezelés című és VP6-7.2.1.2-16 kódszámú Felhívásra és a Széchenyi 2020 program keretében 140 784 824 forint európai uniós támogatásban részesült. A pályázati forrásból a településen 114 darab egyedi szennyvízkezelő kisberendezést telepítettek a szakemberek, valamint 2 darab figyelőkút is létesült a felszín alatti vizek monitorozására.

A projekt eredményeként a felszín alatti vizek környezeti állapota javult, a talaj szennyezettsége mérséklődött, a lakosság komfortérzete nőtt, az életminőségük nagymértékben javult.

Forrás: Nagy Tamás, Komárom-Esztergom megyei területi felelős