Idén közel 6 ezer hátrányos helyzetű család kap lehetőséget a gazdálkodásra

A Belügyminisztérium intézménye, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) kihirdette az idei Családi Portaprogram-Szociális földprogram pályázatának eredményeit.

A program keretében országosan 158 településen közel 6 ezer hátrányos helyzetű család kap lehetőséget arra, hogy művelje konyhakertjét, tarthasson kisállatot, hasznosítsa a teljes portát és gazdálkodjon rajta. Ezáltal javul a családok anyagi helyzete, a vidéki településen élők életminősége, megszilárdulnak az önellátás alapjai. A fiatalok, gyerekek példát látnak, erősödik a települések megtartó ereje és a helyi közösségi háló.

A Baranya megyei Adorjáson tartott sajtótájékoztatón Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a korábbi kiírásokhoz képest megújult pályázat kerete 240 millió forint volt, a támogatás alsó határa 770 ezer, a felső határa 2 720 000 forint.  A legfontosabb cél az, hogy a családi porta ne csak lakóhelyet adjon, hanem megélhetési lehetőséget is nyújtson.

Sztojka Attila, a TEF főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Családi Portaprogram hozzájárul a társadalmi befogadás erősödéséhez, a munka alapú, helyi együttműködések alakításához. Mérsékli a területi hátrányokat, aktivizálja a családtagokat, a munka révén önbecsülésük növekszik, erősödhet a bizalom a települések lakói között. A Családi Portaprogram a társadalmi leszakadás elleni küzdelem egyik eszköze, amelynek segítségével az egyének öngondoskodása fejlődik – tette hozzá a főigazgató.

A legtöbb pályázatot Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Baranya megyéből nyújtották be. Összesen 59 települési és 86 nemzetiségi önkormányzat nyert, a többi civil, egyházi szervezet, alapítvány, gazdasági társaság.

A nyertesek listája a TEF honlapján tekinthető meg.

Forrás: tef.gov.hu, fotó: Markus Spiske/unsplash