Poroszlói rétes télen-nyáron

Erdélyi mintára felújított és kialakított Rétesházban várja a Tisza-tóra és Poroszlóra látogatókat és az ott átutazókat Krusperné Bádonyi Tímea és férje, Karesz. A házaspárt LEADER pályázati támogatás is segítette álmaik valóra váltásában.

Az Európa legnagyobb édesvízi akváriumával bíró Tisza-tavi Ökocentrumtól alig pár méterre húszféle rétes – köztük olyan különlegességek, mint a zserbórétes, vagy a máglyarakás rétes –, és betyárbatyu is készül, saját vagy termelői alapanyagokból, természetesen adalékanyagmentesen. A Rétesházban emellett készülnek saját készítésű lekvárok, szörpök is.

A rétessel való komolyabb foglalkozás ötlete Karesztől származik, hiszen imádja ezt a süteményt. A hajtogatott és húzott, hagyományos rétesek tésztája kézzel és házi sült zsírral készül.

retes

A Rétesházba belépve olyan, mint, ha egy álomba lépnél. És ez tényleg egy álom – Timi és Karesz álma. Ebben a cikkben sem az álmot, sem az illatokat, ízeket nem lehet átadni. Ehhez el kell jönni a Tisza-tóhoz, belépni a Poroszlói Rétesházba, ahol a berendezési tárgyaktól kezdve az illatokon át az ízekig minden olyan, mint gyerekkorodban, amikor a nagymamád udvarán etted a friss, ropogós, házi, túrós, mákos, almás, meggyes, szilvás vagy kitudja még milyen rétest.

Én tudom, mert megálmodtam!

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős