Zöldséget a kertközösségből!

A MyFarm Harta márkanév alatt egy innovatív, hat különböző magyarországi településen gazdálkodó biotermelő kosárközösséget fedezhetünk fel. Csongrád-Csanád megyét az ópusztaszeri Papp András képviseli.

Az ópusztaszeri biogazdálkodó családjánál a zöldség- és gyümölcstermesztés már több generáció óta a mindennapok szerves részévé vált. Az évek során termesztettek már sárgarépát, káposztát, salátát, kínai kelt, karfiolt, zellert, paprikát, paradicsomot, burgonyát, édesburgonyát, sőt még bazsalikomot, rozmaringot és egyéb fűszernövényeket is. A kertből frissen szedett zöldségekből készült ételek íze páratlan, ezért a vegyszermentességre mindig különös figyelmet fordítottak.

A tudatosság és a fenntarthatóság fontos kifejezések a család életében. Fontosnak tartják, hogy ne akarjunk télen is paradicsomot enni, hiszen a szezonális zöldségek fogyasztásával a pazarlásunk is csökken. A fenntarthatósági törekvések nyomán, a hipermarketekbe zarándoklás helyett egyre többen fordulnak helyi termelőkhöz. Ezt az elvet vallva csatlakoztak a MyFarm csapatához is. A fenntarthatóság jegyében céljuk a kerteket bejuttatni a városokba, hogy ezzel is zöldítsük azokat, és segítsük a jövő generációját. 

Forrás: Benkő Zsolt, Csongrád-Csanád megyei területi felelős, https://www.myfarmharta.com/opusztaszer, Kövesdi Gábor ötletgazda, alapító