Bemutatkozik Kardoskút, Magyarország hét természeti csodáinak egyike

Kardoskút község Békés megyében, az Orosházi járásban található. Szerencsés fekvésének köszönhető, hogy két város – Orosháza és Tótkomlós –, illetve a Körös Maros Nemzeti Park gondozásában álló kardoskúti Fehértó közvetlen közelében helyezkedik el. A természeti csoda elnevezést az itt található háborítatlan tájnak és az őszi madárvonulások csúcsidőszakában néha 50 ezer itt éjszakázó madárnak köszönheti.

A település viszonylag fiatal, idén ünnepelte hetvenéves fennállását. Az egykoron közigazgatásilag Hódmezővásárhelyhez tartozó község a szénhidrogén-kitermelésnek, jó adottságú földjeinek és az itt élők szorgalmának köszönheti fejlődését. Lakosságának száma mára 800 fő körül mozog, amelyből közel kétszázan élnek külterületen. Kardoskutat továbbá évek óta a megye legbiztonságosabb települései között tartják számon.

A település vezetésének elsődleges célja, hogy élhető települést biztosítsanak a lakóknak és csábító alternatívát nyújtsanak az ideköltözőknek. Ehhez az intézmények zavartalan működése, azok folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. A fejlesztéseknél elsődleges cél, a jövőbeni fenntarthatóság. Nemrégiben önerőből napelemekkel látták el az összes intézményt, így megtakarításokat eszközölve a későbbi energiaköltségeken.

A település jövőjét jelentő gyermekek egy teljesen felújított óvodában kezdhették meg a 2020-21-es nevelési évet. A Magyar Falu programnak köszönhetően húszmillió forintot meghaladó forrásból újult meg az épület: teljes fűtéskorszerűsítés, belső nyílászáró csere, festés és burkolatok cseréje mellett az udvaron új játékeszközöknek őrölhetnek az idejáró gyermekek. A helyi egészségügy is fontos forrásokhoz jutott a Magyar Falu programban: tízmilliót meghaladó összegből újulhat meg az épület és új orvosi eszközök állnak szolgálatba az itt élők egészségéért.

faagvaer

Helyben pezsgő kulturális élet zajlik: szinte nem telik úgy el hét, hogy ne legyen valamiféle közösséget összetartó esemény, program, amiknek túlnyomórészt a művelődési ház ad otthont. Sikernek könyvelhető el a Magyar Falu program közel harminc milliós támogatása, amelyből a kiszolgáló épületek szigetelése, tetőcseréje történik meg. További közel nyolcmilliós LEADER forrásából pedig egy kemence és egy zöldségelőkészítő helység újult meg.

A település ravatalozója szintén Magyar Falu programon elnyert, tizenötmilliót meghaladó fejlesztésnek köszönhetően újulhatott meg teljesen. Kardoskút főutcája, intézményei és parkjai egy uniós forrásnak köszönhetően immár ingyenes WIFI elérhetőséggel rendelkeznek.

A jövőt tekintve egyértelmű az itt élők kívánsága: megvalósítani az évtizedek óta vágyott Orosházát Kardoskúttal összekötő kerékpárutat. Ennek a célnak az egyik lépcsője lehet a nemrégiben a belterületi kerékpárút megújítására elnyert közel harminc milliós magyar falus támogatás.

A település vezetése büszke arra, hogy az elmúlt alig másfél év alatt százmilliót meghaladó pályázati forrás érkezett Kardoskútra. A jövőben is megragadnak minden lehetőséget, hogy maradandó értéket teremtsenek az itt élőknek, erősítve ezzel a térséget, a vidék vonzó erejét.

Forrás: Varga Pál polgármester, Kardoskút / Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős