Tájház, Kiskunmajsa kultúrfészere

A Kiskunmajsán kenyérsütőházként ismert Tájház a város egyik legarchaikusabb építészeti emléke. A nádtetős, háromosztatú, középpadkás, szabadkéményes gazdaház hűen őrzi a kiskunsági népi építészetre jellemző vonásokat. Fontos szerepet tölt be Kiskunmajsa egykori sajátos életvitelének és építészeti módjának bemutatásában, továbbörökítésében.

Az ide látogatók kézműves-foglalkozásokon, hagyományőrző programokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. Megismerhetik a régi mesterségeket, jeles napokhoz kötődő szokásokat, játékokat, bepillantást nyerhetnek a hagyományos kenyérkészítés folyamatába.

A Tájház udvarán lévő „Kultúrfészer” foglalkoztató és kiállítóterében települési értékeket, helyi alkotókat és munkásságukat bemutató kiállítás tekinthető meg.

 gfvs x

„A tarlóhántástól a kenyérszegésig” című kiállítás a búzatermesztés, őrlés és a kenyérsütés mozzanatait mutatja be interaktív módon. A kiállítás részét képező hagyományos kézi őrlő használatát ki is lehet próbálni,

A hajdani kenyérsütőház és eszközkészlete természetes hátteret biztosít a kiállításnak. A szabadtéri kiállítótérben a látogatók archív felvételek segítségével ismerhetik meg az egykori földművesek életmódját, és a település tágabb környezetét. Az év során továbbá számos hagyományőrző és múzeumpedagógiai foglalkozás és tábor kerül megrendezésre a Tájházban.

bsrbgr

Kiskunmajsa és lakosságának életében fontos közösségépítő szerepet tölt be a Tájház. Az év során számos jeles naphoz köthető hagyományőrző program valósul meg itt, melyen mind a helyi lakosság, elszármazottak, mind pedig a térségbe látogató turisták szívesen vesznek részt.

A Tájház őrzi a Kiskunság népi építészet jellegzetes arculatát, berendezése bepillantást enged eleink életébe, megismerhetik használati tárgyaikat, életvitelüket. A kiállítótér pedig tablókon mutatja be az egykori város határát és elődeink által végzett földművelés munkafolyamatait.

Forrás: Tóth Márta Szilvia, Bács-Kiskun megyei területi felelős