Faluszépítés LEADER forrásból Kerkateskándon

vidaf@hoi.hu
2021. 03. 30., k – 14:00

Új információs, tájékoztató, illetve utcanévtáblákkal, virágos ládákkal, kerti kiülőkkel gazdagodott a település egy térségi együttműködési program támogatásából. A Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett LEADER pályázaton Kerkateskánd mellett több település sikeresen szerepelt. A kerkateskándi önkormányzat gesztorságával megvalósított konzorciumi programba a szomszédos Szécsisziget, Lovászi és Tornyiszentmiklós kapcsolódott be, a településképet javító eszközöket szereztek be összesen több mint 7 millió forint értékben.

Zsálek Ferenc elmondása szerint az önkormányzatok tulajdonában álló eszközök, pihenőpadok, virágosládák, információs, tájékoztató és utcanévtáblák rossz állapotúak, helyenként hiányosak voltak már, szükségessé vált a cseréjük, pótlásuk. A projektben a négy településre kikerült 4 darab kerti kiülő, 25 virágláda, 7 üdvözlő, 23 információs, 93 utcanév-, illetve 1 darab tájékoztató tábla. A beszerzett eszközök a helyi adottságokhoz illeszkednek. A polgármester arról is beszélt, hogy a térség életében a turizmus kiemelt jelentőségű, amit ez erősít, a falvakban érkező látogatókat, átutazókat vonzó, rendezett településkép fogadja a tájékozódáshoz is segítséget kapnak. Emellett a településképet javító beruházások az ott élőket is szolgálják.

– A táblák, virágos ládák, kiülők már minden településen a helyükön vannak, a visszajelzések alapján meg vannak elégedve a településeken élők. Arról is beszélt a polgármester, hogy több munkálat is folyamatban van a településen. A Magyar falu programban az elhagyott ingatlanok rendbe tételére 5 millió forintot nyertek, és megvásárolták a régi szeszfőzde épületét, amit lebontottak. Kitakarítják a területét, és közparkot alakítanak ki parkolóval, s terveznek pajtaszínpadot, a szomszédos épületben vizesblokk, kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A belső vízelvezető rendszer rendbetétele is időszerű, az árkok kitisztítása is szükséges. A munkák elvégzésére pályázatot nyújtottak be, ennek elbírálása folyamatban van. Továbbá útfelújításra is pályáznak, többek között a temető felé vezető szakaszt szeretnék szilárd burkolattal ellátni, a ravatalozót bővítenék, ha e célra beadott pályázatuk sikeres lesz.

Forrás: Kaj István, Zala megyei területi felelős