Rural Vision Week: együtt a vidéki Európa jövőjéért

"A vidéki Európa jövője csak helyben alakítható. A (Rural Vision Week) nyilvános konzultáció egy új stratégiához és jövőképhez fog vezetni a 2040-es vidéki Európáról, a vidéki emberek szemszögéből és őáltaluk.” – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) 2021. március 22. és 26. között online rendezte meg a Rural Vision Week-et (Vidéki Jövőkép Hetét), amely a vidéki szereplők és érdekeltek széles körét hozta össze, hogy megoszthassák véleményüket az európai vidéki területek jövőjéről.

Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke, Janusz Wojciechowski és Elisa Ferreira európai biztosok más európai és nemzetközi kulcselőadókkal közösen vezették le az eseményt. Kiemelték a Bizottság elkötelezettségét abban, hogy meghallgassa a vidék hangját a vidéki területek kommunikációjára vonatkozó hosszú távú jövőkép megfogalmazása során. Az eszmecserét egy konkrét cselekvési terv is követi majd, amelynek célja egy zöldebb, intelligensebb és befogadóbb vidéki Európa felé való közeledés.

35 országból összesen több mint 650 résztvevő vett részt az online eseményen, ahol 8 műhelymunka, 4 plenáris ülés és 11 külön megbeszélés keretében cserélhettek tapasztalatot, továbbá 23 szervezet mutathatta be vidéki perspektíváját a Vidéki Piactéren. Az esemény otthont adott a Vidéki Inspirációs Díj díjátadó ünnepségének is, ahol 20 jelölt közül öt projektet díjaztak négy tematikus kategóriában és egy online közönségszavazáson elért kiemelkedő eredményeikért.

A rendezvény oldalán további információk, előadások, videók, valamint az ENRD hosszú távú vidéki jövőkép tematikus csoportjába mutató linkek találhatók.

A jövőkép kidolgozásának folyamatát várhatóan 2021 nyara előtt egy bizottsági közlemény közzététele fogja követni. Előkészítése számos bizottsági szolgálatot von be, köztük a Közös Kutatóközpontot (JRC), más érdekelt feleket, egy nagyszabású nyilvános konzultációt, egy ENRD tematikus csoportot, a Horizont 2020 keretében és számos más forrás által finanszírozott különféle kutatási projekteket.

Forrás: ENRD Kapcsolattartó Pont