Őshonos gyümölcsfákat a közterületekre!

majort
2021. 04. 28., sze – 14:45

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NÖDIK) gyümölcs-bemutatókertek létesítésére buzdítja az önkormányzati és egyházi szereplőket.

A program célja az eltűnő, a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták fennmaradása és újrahonosodása, illetve új változatok kialakulása. E fajták elterjedésükkel genetikai alapot biztosítanak a globális klíma- (és társadalmi) változásokból, az ökológiai- és erőforrás válságból következő helyi szintű problémák megoldásához. Az az ősi ismeretanyag, amely a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódik, megőrződik és a jelenkori lehetőségekhez igazítva alkalmazást nyer. A vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztéssel, és általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön. Ezáltal a fogyasztók változatosabb, egészségesebb gyümölcsökhöz juthatnak. Új, illetve már feledésbe merült gasztronómiai lehetőségek feltárásával a termesztők részére újabb piaci szegmens elérése válik lehetővé. Céljuk, hogy kezdeményezésük mozgalommá szélesedjen, s a hagyományos művelésű gyümölcsösök, mint tájkép elemek újból a pannon táj részei legyenek.

Gyümölcsöskert létesülhet önkormányzati vagy egyházi tulajdonban levő területen (templomkert, parókiakert, iskolakert, stb). A területi adottságok lényegesek, a kert fennmaradása szempontjából fontos, hogy megfelelő adottságokkal rendelkezzen a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzéséhez.

A NÖDIK vállalja a növényanyag biztosítását, szakmai tanácsadást, faj/fajták kiválasztását, a terület előkészítésében a növényanyag ültetésében való tanácsadást, közreműködést, a kihelyezett állomány nyilvántartásának vezetését, szakmai rendezvények, képzések lebonyolítását. Az igénylőnek pedig vállalnia kell a telepítés előtt a terület bekerítését, a gyümölcsoltványok elszállítását (faiskolából/NBGK-ból a telepítés helyszínére). A szállítás a jelentkező költségére és kockázatára történik, minőségi reklamációt a NBGK csak az átvételkor fogad el. A jelentkező vállalja az oltványok elültetését a terepszemlén bemutatott helyszínre az átadást követő 5 napon belül, fotók és térkép készítését a telepítésről, valamint ezek elküldését az NBGK-nak 15 munkanapon belül. Továbbá vállalja a kert legalább 10 évig való fenntartását és beszámoló küldését évente egyszer. Az évi két alkalommal (márciusban és októberben) megrendezésre kerülő szakmai rendezvényeken kötelező a részvétel.

Gyümölcsfákat 2021. május 15-ig lehet igényelni a https://www.nodik.org/gyumolcseszet/ oldalon, ahol a program részletszabályai is elolvashatóak.

Forrás: https://www.nodik.org/gyumolcseszet/
Fotó: https://unsplash.com/@thkelley