Ingyenes erdei szálláshelyek épültek egy nógrádi falu határában

majort
2021. 04. 29., cs – 10:03

Örömteli hírt tett közzé a Salgótarján környékén túrázóknak, az erdőjáró kirándulóknak a Nógrád megyei Bárna önkormányzata: két ingyenesen igénybe vehető erdei lakot építettek a falu melletti erdőben a közmunkaprogram keretében.


„Elkészültek a Békás-tó melletti erdei lakok, melyeket bárki ingyenesen és szabadon használhat. A tó a faluból negyedórás kényelmes sétával elérhető. A területről gyönyörű kilátás nyílik a Kálváriadombra, a festői szépségű Bárnai-medencére, valamint a kristálytiszta vizű forrás táplálta Békás-tóra”– nyilatkozta a polgármester.
A házikók menedéket nyújtanak az időjárás viszontagságai ellen egy hosszúra nyúlt szalonnasütés, egy több napos csillagtúra, vagy egy családi-baráti összejövetel alkalmával.


Egy ház 3-4 felnőtt számára nyújt férőhelyet, természetesen az ott alváshoz mindenki a saját maga által vitt felszerelést, hálózsákot és egyéb szükséges kellékeket használhatja.


Oravecz Roland polgármester elmondta, hogy ez a fejlesztés még a 2014-ben elfogadott településfejlesztési koncepció része. A falu már több mint hat éve tudatosan épít a kirándulókra, turistákra. Egy közel 20 kilométeres túraútvonalat építettek ki, aminek része ez a pihenőhely is.


A tó tavaly készült el és most sikerült ez a erdei pihenőt is kialakítanunk a két faházzal. Amióta elkezdtük a fejlesztéseket az idelátogatók száma az ötvenszerese a kezdeti adatoknak – mondta el a polgármester.
Oravecz Rolandtól megtudtuk, hogy mivel ez egy spontán táborhely – vagyis az foglalja el, aki üresen találja –, az éjszakai kalandra érkezők vigyenek magukkal sátrakat is, az önkormányzat ugyanis 300 négyzetméternyi területet készített elő sátorverésre a fakunyhók mellett.
A projekt teljes egészében a közfoglalkoztatás keretei között jött létre.

Forrás: Bárna Község Önkormányzata/ Bíró Anna Nógrád megyei területi felelős
Fotó: Oravecz Roland polgármester, Bárna