Tizenkétezer férőhelyes sertéstelep újul meg Füzesabonyban

majort
2021. 05. 08., szo – 08:33

Tizenkétezer férőhelyes, modern, automatizált hízósertés telep létesül mintegy 4 milliárd forintból Füzesabonyban, Pusztaszikszón az egykori sertéstelep helyén. Erre nyert el támogatást egy helyi vállalkozás, a K64 Farm Kft. az Agrárminisztérium pályázatán. 


A napokban zárult le a Vidékfejlesztési operatív program állattenyésztési telep fejlesztés pályázatának első köre, melyben a gazdálkodók 68 milliárd forintra pályázhattak. A 128 nyertes pályázó között van a füzesabonyi K64 Farm Kft.-is, mely négy milliárd forintból létesíthet sertéstelepet Pusztaszikszón, melyhez kettő milliárd forint támogatást nyertek el.


A füzesabonyi K64 Farm Kft. hagyományosan szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Több telephelyen gazdálkodnak, az egyiken juhászatuk van, amelynek a felújítása most történt meg, itt merinói juhokat tenyésztenek. Másik telephelyükön, húsmarhatartással, a limousin fajta tenyésztésével foglalkoznak.


A most megítélt összegből egy tizenkétezer férőhelyes modern, automatizált hízósertés telep létesül. A tervek szerint itt választási malacokat fognak hizlalni a legmodernebb technológiával, gondolva az állatjóléti és állatvédelmi szempontokra is – hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter a támogatói okirat átadásakor. Mint mondta – a kormányzat számára kiemelten fontos a magyar agrárium támogatása, fejlesztése. Összesen 280 milliárd forintra lehet majd pályázni.


Karkus János a K64 Farm Kft. ügyvezetője a terveket ismertetve vázolta, hogy a jelenleg meglévő épületek helyére újakat építenek majd, korszerű berendezésekkel, etetőrendszerrel nevelik majd a sertéseket, és korszerű trágyakezelést is terveznek.


A telep várhatóan 2022 év végére készül el, mely beruházással a településen 10-15 új munkahelyet teremtenek.


Szerző: Jámbor Dénes