Élmények a vidéki tanyavilágban: Venyige Tanya

majort
2021. 05. 12., sze – 10:18

Orgovány külterületén található a sokszínű Venyige Tanya, ahol amellett, hogy 25 hektáron biogazdálkodást folytat Palásti Kovács Ágnes, falusi turizmussal és vendéglátással is foglalkozik családjával. Vállalkozása jó példája a sikeres tanyasi, családi gazdálkodásnak.


Gyermekei is aktív résztvevői a Tanya működtetésének. 16 fő részére szállást tud biztosítani, de akár 50 főnek is isteni ételeket és italokat varázsol. Ennek a különlegessége, hogy minden zöldség és gyümölcs a gazdaságból származik, a húsféléket pedig egy helyi kistermelőtől szerzi be, és nem mellesleg minden étek sparhelten vagy fatüzelésű kemencében készül.


Gyermekeknek és felnőtteknek, családoknak, és csoportoknak nagyon színes programok keretében mutatja be a falusi élet tulajdonságait. Ágnes fantasztikus vendéglátó, aki a gyerekek és a felnőttek nyelvén is nagyon ért, és a  környező természeti értékeket bemutató, illetve településtörténeti ismeretekre alapozott túravezetést is vállal.


Tevékenységének fő célja az értékek megőrzése és átadása, a hagyomány tisztelet. És, hogy milyen élményekkel lehetünk gazdagabbak itt? A tanya körüli vegyes gazdaság, minden helyben termő gyümölcs és alapvető zöldség megtermelésével, tanúsított biogazdaságként, a föld tiszteletével az erőforrások megőrzésével ismerteti meg az itt megszállókat. A 102 éves tanyaépület nádtetővel, eredeti nyílászárókkal, színekkel a népi építészetbe, és kultúrába nyújt bepillantást. Megismerhetjük a kemencében főzés, sütés fortélyait, a gyerekek pedig örömmel gondoskodhatnak a tanya kisebb nagyobb jószágairól.


A Venyige Tanyára látogató vendég teljesen bekapcsolódhat az ott folyó mindennapi munkálatokba, aktív részesévé válhat egy működő családi gazdaságnak. Kérésre kenyeret, kenyérlángost süthet, de felpattanhat a traktorra, vagy megnézheti a betakarítást is.

Szerző: Tóth Márta
Fotó: Tóth Márta