Átadták a megújult Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát és Hubertlaki Kulcsosházat

majort
2021. 06. 24., cs – 08:19

Az állami erdőgazdaságok a kormány támogatásával azért dolgoznak, hogy az erdei szálláshelyek ne a kompromisszumokról szóljanak, hanem a kényelemről, a környezettudatosságról, a 21. századi igényeknek megfelelő szolgáltatásokról- emelte ki az erdőkért felelős államtitkár szerdán Huszárokelőpusztán, ahol átadták a felújított Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát és Hubertlaki Kulcsosházat.


Zambó Péter az ünnepélyes átadón elmondta, az erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztései mára nemcsak az ország minden térségét behálózzák, de alapvetően átalakították az erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat is. Hozzátette, a cél az, hogy Magyarország páratlan természeti adottságait, gazdag élővilágát, szépséges tájait bárki felfedezhesse, legyen szó egynapos kirándulásról vagy hosszabb túráról, családi programról vagy iskolai kezdeményezésről. Az államtitkár kiemelte, ma már az ország minden pontján elérhetők a biztonságos, egészséges és változatos pihenési és kikapcsolódási lehetőségek – ráadásul megfizethető áron. Az elmúlt évek korszerűsítéseinek nemcsak idegenforgalmi céljai vannak: a modern, igényes szálláshelyek a környezeti nevelés szempontjából is fontos helyszínek.


Az államtitkár emlékeztetett, hogy Bakonyerdő Zrt. erdei iskolái élen járnak a természet szeretetére történő nevelésben, amelynek keretében az erdőgazdasági cégcsoport intézményei évente százezer óvodást, alsó és felső tagozatos iskolást fogadnak. Kiemelte, a közel 100 millió forintból felújított Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola, illetve a Hubertlaki Kulcsosház is várja már a táborozókat.


Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, a legfontosabb feladat, hogy a fiatalok a virtuális világ helyett valós élményekhez jussanak. A kormánybiztos többek között arról is beszélt, hogy mennyire fontos a szemléletformálás, példaként említette az idén elindult Vándortáborokat, ahová közel 15 ezer gyereket várnak. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a gyerekek, akik közel kerülnek a természethez, felnőttként is nagyobb eséllyel válnak aktív túrázóvá és sokkal tudatosabban vigyáznak a környezetükre.


Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 57 millió forintos támogatásból és közel 7 millió forintos önrészből újították fel. A 36 fő befogadására alkalmas vendégházként is működő szálláshely és játszótér fejlesztése mellett új eszközök beszerzésére is sor került. A szobákban teljes egészében kicserélődtek a berendezési tárgyak, bútorok, az erdei iskolához kapcsolódóan bővültek a játszótéri elemek. Drótkötélpálya, csúszdával, mászófallal ellátott kéttornyú vár és háromüléses hintaállvány várja az ide érkező gyermekeket, erdei iskolás csoportokat. Az erdőpedagógiai foglalkozások alkalmával használt eszközök egy része is kibővült, új távcsöveket használhatnak az erdei iskolás csoportok az izgalmas vadles program keretében.


A program másik projektje a tizennyolc fő befogadására alkalmas Hubertlaki kulcsosház fejlesztése, amely közel 26 millió forintból valósult meg. A ház melletti tisztáson napelemparkot hoztak létre és a vízellátást is korszerűsítették. További tervek közt szerepel a Badacsony-hegy oldalában található Kisrodostó Kulcsosház vízellátásának megoldása, valamint Huszárokelőpuszta négyhektáros parkjában egy Szaniterház építése, ami biztosítja a vándortáborba érkező több száz gyerek felfrissülését. 


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda