Országos LEADER szakmai találkozó

majort
2021. 07. 15., cs – 11:53

Az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében országos LEADER-találkozót tartottak 2021. július 13-án, Kecskeméten. A résztvevők a LEADER program aktualitásairól, a 2021-2022 közötti átmeneti időszakról, valamint a 2023 utáni fejlesztési időszak LEADER Helyi Akciócsoportokat érintő kérdéseiről kaptak tájékoztatást.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Állandó titkársági feladatait ellátó Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bozzay Péter köszöntőjében elmondta, örömmel tölti el, hogy hosszú idő után személyesen is van lehetőség a találkozásra, kapcsolatok építésére és a szakmai tapasztalatcserére.


Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár előadásában beszámolt a helyi fejlesztések támogatásáról, a 2014-2020-as LEADER-program eredményeiről, valamint a 2021-2022-es átmeneti időszakról, az abban elvégzendő feladatokról.


További gyakorlati kérdéseket a pályázatok menetéről és a pályázati felhívások megjelentetéséről az Agrárminisztérium (AM) részéről Zsán-Klucsó Klaudia, a Vidékfejlesztési Osztály vezetője érintett. A támogatási kérelmek ügyintézéséről Gyimesi Andrea, a Magyar Államkincstár Helyi Partnerségek és Kezdeményezések Osztályának vezetője beszélt.

1Nagy Attila, az AM Fejlesztéspolitikai Főosztályának vezetője a 2020 utáni időszak vidékfejlesztési támogatásainak tervét vázolta. Beszélt a 2023-2027-es LEADER program támogatási forrásáról, valamint a különböző vidékfejlesztési területek forrásfelosztásairól. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy a forrásfelosztásról ugyan még nem született konkrét döntés, azonban a megnövelt forrásból több fejlesztési lehetősége lesz valamennyi vidéki szereplőnek. Az Európai Bizottság beavatkozási területei és tervei között hangsúlyosan szerepel az együttműködések támogatása a LEADER-szervezetekkel. Az előadásban kitért két, a LEADER helyi akciócsoportokat (HACS) érintő fontos kérdésre, miszerint a jövőben lesz-e a HACS-oknak lehetősége a Helyi Fejlesztési Stratégia alapján saját projektek megvalósítására, valamint biztosítékmentes előleg nyújtására. A főosztályvezető elmondta, hogy a KAP Stratégiai Terv rendelet véglegesítése után a részletszabályok fogják ezeket a kérdéseket szabályozni.

2Az esemény záróelőadásában az MNVH-t Székely Rita, az Állandó Titkárság vezetője mutatta be, majd az utóbbi években történt szervezeti változásokról, az aktuális feladatokról, valamint a szervezeti felépítésről ejtett szót. Bemutatta a jelenlévő területi felelősöket is, akik megyei szinten látják el az MNVH feladatait és tartanak kapcsolatot a LEADER-szervezetekkel is. Hangsúlyozta az együttműködés fontosságát a HACS-okkal és az ennek keretében tett intézkedéseket is. Megemlítette a 30 éves LEADER jubileumi ünnepségét és konferenciáját, amelyet 2021 végén Svédországban rendeznek meg, amelyen a tervek szerint a magyar LEADER Helyi Akciócsoportok is képviseltetik magukat.

Az országos LEADER találkozón a résztvevőknek alkalmuk volt arra, hogy feltegyék kérdéseiket az előadók, szervezők felé, beszélgessenek egymással az aktualitásokról, a jövőbeni kérdésekről, valamint hogy új kapcsolatokat létesítsenek a hatékonyabb együttműködés érdekében.

 

 

Szerző: Szőnyi Zsófia
Fotó: MNVH