Korszerű tárolókapacitás és öntözés nélkül nincs eredményes burgonyatermelés

majort
2021. 07. 16., p – 11:55

Az igényesebb fogyasztói elvárások mellett megváltozott klimatikus viszonyok és hektikus piaci körülmények között kell eredményesnek lennie a hazai burgonyaágazatnak – fogalmazott Feldman Zsolt Nyírteleken, az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón.


Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az egyik legösszetettebb technológiai hátteret igénylő mezőgazdasági kultúrának nevezte a burgonyaágazatot. Mint fogalmazott, a kormányzat mindent eszközt rendelkezésre bocsát annak érdekében, hogy kiszámítható, sikeres és eredményes legyen hazánkban burgonyát termeszteni.  A  klimatikus viszonyok jelentős változása – különösen a burgonyatermesztés számára kulcsfontosságú nyarak melegebbé és szárazabbá válása – miatt öntözés nélkül már nemigen lehet eredményesen burgonyát termelni. Ezért az agrártárca támogatja, hogy a termelők öntözési közösségeket hozzanak létre, működésüket és beruházásaikat kiemelten támogatja.


Az államtitkár emellett sikeresnek és eredményesnek nevezte azt a közelmúltban lezárult pályázatot, amelynek nyertesei többek között olyan tárolókapacitások bővítésére vagy kialakítására nyerhettek el támogatást, amelyek segítik a burgonya hosszú hónapokon keresztül, korszerű körülmények között történő tárolását. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében pedig most nyíltak meg azok a pályázati lehetőségek, amelyek révén a termelők technológiai kapacitásukat, gépparkjukat újíthatják meg.


Van perspektívája a burgonyaágazatnak, a fogyasztók ugyanis kedvelik, keresik a burgonyát. A megváltozott fogyasztói igények egész évben egyenlő minőséget és választékot keresnek az üzletekben. Ehhez segíti hozzá a termelőket a megfelelő tárolókapacitás, gépparkjuk megújítása és a precíziós gazdálkodás eredményének kihasználása – mondta Feldman Zsolt.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda