Öntözési összefogás Kalocsa térségében

majort
2021. 07. 17., szo – 09:43

Az ország egyik legnagyobb, mintegy 60 éve kialakított öntözőrendszere jelenleg korlátozott kapacitással működik a Kalocsai járás területén. Egy leleményes agrár-szaktanácsadó most azon dolgozik, hogy új életet leheljen az öntözőfürt működésébe. Ezzel nemcsak a nevezetes kalocsai fűszerpaprikánál, hanem sok más vízigényes kultúránál is jelentős előrelépést érhet el.


Kalocsától kicsit délre két terület is alkalmas öntözési közösség létrehozására. Az érseki város mellett Bátya, Miske, Fajsz, Dusnok környékén 60 éve öntözőfürtrendszert építettek ki, ami a ma alacsony kihasználtságon működik. Szigeti Tamás agrármérnök-közgazdász, projektmenedzser azt tűzte ki célul, hogy újjászervezi az öntözést két, egymás mellett lévő és fejlesztési-logisztikai szempontból egy egységet alkotó öntözési közösségben. – Az északi és déli elnevezésű Kalocsai Térségi Öntözési Közösségek összesen 700 hektárján döntően vízigényes kertészeti kultúrákat termesztenek: fűszernövényeket, csemegekukoricát, káposztaféléket, kaprot, gabonaféléket, de csupán 300-350 hektáron öntöznek. Az a célunk, hogy megduplázzuk az öntözött területek nagyságát, de egyébként az egykor kialakított öntözőfürtrendszer maximális kapacitása 4000 hektár is lehetne – tájékoztatott Szigeti Tamás. 


A szakember a megvalósításhoz pályázati forrás igénybevételét tervezi. Az állami öntözésfejlesztési program pályázat azért is fontos, mert a tágabb térségben ma egyre csökken a vízigényes növények termőterülete – ezt a kedvezőtlen trendet megfordíthatja az öntözés bővítése. Ez nemcsak a 200 hektáros híres fűszerpaprika, hanem más növények jövőjét is jelenti és ezzel gazdák jövedelmét is meghatározza.


Az állami öntözésfejlesztési program egyik fő eleme az öntözési közösségek létrehozása. Ezek elindításához az állam kétségkívül sok segítséget ad, például a Nemzeti Földügyi Központon keresztül. Egyszerűbb a korábban pénz- és időigényes engedélyeztetés, továbbá anyagilag is sok terhet levesznek az öntözni vágyó gazdák válláról –fogalmazott Szigeti Tamás.


A 60 éve kialakított rendszer ma is üzemképes: a föld alatti nyomócső-vezetékes rendszerre a gazdálkodók hidránsokon csatlakoznak, és esőztető öntözési technológiákkal juttatnak vizet a táblákra. Szigeti Tamás szerint azonban nemcsak infrastrukturális, hanem új öntözőberendezésre és más eszközökre irányuló beruházási szándék is van már a gazdák körében. Mindezek hatékony szervezése érdekében már egy információs irodát is kialakítottak Kalocsa központjában. Innen irányítják majd nemcsak az öntözési közösség pályázatait, fejlesztési-beruházási ügyeit, hanem az állami programban is fontos helyen szereplő tudásfejlesztési, oktatási programokat is.


Forrás: mezőhír.hu
Fotó: mezőhír.hu