Magasabb fokozatra kapcsol a magyar mezőgazdaság, a gazdák is optimisták

majort
2021. 07. 18., v – 09:39

A magyar gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe. A Budapest Bank megbízásából külső kutatócég 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait. A 2021-es Agrárgazdasági Index az elmúlt hat év legmagasabb értékét mutatja, tavalyhoz képest 20, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedés látható.


A részindexek közül a kereslet és a várható siker alakulását mérő index nőtt a leginkább, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőknek a gazdák: 67 százalékuk további áremelkedést vár az idei évben. A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96 százaléka gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.


A kedvező hazai értékesítési lehetőségek miatt a gazdák még inkább a magyar piac felé fordultak, 80 százalékuk az országon belül értékesíti termékeit, és 7 százalékkal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, igaz még így is 20 százalék felett van az arányuk.


A hazai gazdák továbbra is elkötelezettek a beruházások és a modern technológia használata mellett. A tavalyi év nehézségei ellenére sem csökkent a beruházási kedv, 60 százalékuk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában. A beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák, emellett több mint duplájára, 15 százalékra nőtt az állami és 8 százalékra az EU-s támogatások igénybevétele is.


A likviditásuk megőrzése érdekében valamelyest csökkent az átlagosan befektetett összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre. Fontos számukra a termelés versenyképességének javítása, amire szívesen is áldoznak: a megkérdezettek fele nem csökkentené a kiadásokat, 32 százaléka pedig többet költene, mint tavaly.


Az agrárium a hazai gazdaság húzóágazata, amelynek további fejlesztése nemzetgazdasági érdek. A nemzetközi versenyképesség növelésére és a mezőgazdasági életpálya vonzóbbá tételére idén és jövőre többezer milliárd forintnyi forrást biztosítunk az agrárvállalkozások számára. A beruházást támogató pályázatok lehetővé teszik a termelési eszközök és módszerek modernizálását és a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazását, hogy a magyar agrárium megőrizze stabilitását – mondta Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.


Ugyancsak nagy a precíziós gazdálkodás elfogadottsága, a felmérésben résztvevők közel 50 százaléka már ma is használ hi-tech mezőgazdasági eszközöket és rendszereket, és jelentős részük további fejlesztésekbe is fogna. Megduplázódott azok száma, akiket meggyőztek mások eredményei, és elhatározták, hogy belevágnak a fejlesztésekbe. A precíziós technológiát aktívan használó vállalkozások pedig még tovább kívánják növelni a termelés hatékonyságát, 66 százalékuk elkötelezett a további fejlesztések mellett.


Az idei évben is akadnak kedvezőtlen körülmények: a gazdákat kifejezetten aggasztják az input anyag árak, 96 százalékuk szerint költségnövekedés várható, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.


Forrás: agroinform.hu
Fotó: Freepik