Felejthetetlen élményeket kínál a súri mountaincart

majort
2021. 07. 31., szo – 09:22

Felejthetetlen élménnyel várja a kikapcsolódni vágyókat Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, Súr, ahol akár egy mountaincart-tal is bejárhatjuk a környéket. A település Komárom-Esztergom megye déli csücskében, Mór, Kisbér és Zirc között a Bakonyalja térségében fekszik, egy erdőkkel, legelőkkel, szántókkal övezett festői dombvidék közepén.


Ezeket az adottságokat kihasználva döntöttek úgy a településen, hogy élnek a Vidékfejlesztési Program adta lehetőségekkel és pályáznak egy mountaincart (hegyi gokart) kölcsönző szolgáltatás létrehozására. A fejlesztés eredményeként 12 db mountaincart járművet és védőfelszerelést szereztek be, amelynek köszönhetően Súron az erdei turizmus egy új szolgáltatási ágazattal bővült. A beszerzést a Németországban már működő vállalkozások vendégkörének tapasztalatai alapján folyatták le, a kiválasztott járművek méreteit is ezen tapasztalatok alapján határozták meg. Így 2 db S, 4 db M, 4 db L és 2 db XL méretű mountaincart várja a látogatókat.


A montaincart egy új fejlesztésű, mókás eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egész évben „szánkózhassunk” függetlenül attól, hogy épp van-e hó, vagy nincs. A településen az önkormányzat fejlesztése révén 53 km hosszúságban 8 db túraútvonal jelöltek és tábláztak ki, amelyeken a mountaincart használata a gyalogtúrázásnak új értelmet és vonzerőt ad. A jármű érdekessége, hogy nem lehet tekerni, nincs rajt pedál. Úgy működik, mint a szánkó: hegymenetben fel kell húzni, völgymenetben pedig gurul lefelé. Hegymenetben egy speciális heveder segíti a vontatást, így természetes testhelyzetben lehet vele túrázni, a kezek szabadok maradnak. Völgymenetben a széles kerekek, az alacsony súlypont, a széles tengelytáv, a 3 pontos feltámasztás, a kétkörös hidraulikus tárcsafékek garantálják a biztonságot.


A Bakonyalja hagyományosan népszerű túraútvonalai minden évben nagyszámú kirándulót vonzanak, a fejlesztéssel várhatóan növekszik az idelátogató turisták száma, amivel a településen élők bevételei is gyarapodnak, ezzel pedig Súr népességmegtartó ereje is növekszik majd.


Szerző: Nagy Tamás
Fotó: Nagy Tamás