Mese a magyar vándorról aki megvalósította csípős álmait

majort
2021. 08. 03., k – 06:32

Koletán Gergely 2007-ben, mesébe illően, fogta a tarisznyáját, benne a hamuba sült pogácsával, repülőre ült és meg sem állt Dublinig. Dolgozott mosogatófiúként és multinacionális cégnél is. Közben hobbiként a chili szerelmese lett és külvárosi albérletében cserepekben chilit kezdett el nevelgetni, hogy Dublinban a vasárnapi húslevesébe is legyen mit tenni az Erős Pista vagy a nagypapa „cicafarok” paprikája helyett. 


Aztán a honvágy és az élet úgy hozta, hogy Gergely 2016-ban hazaköltözött. Itthon örömmel mutatta be családjának és barátainak az akkorra már bevált chiliből készült szószkülönlegességeit, savanyúságait, paprikakrémeit, őrleményeit, melyek erőssége a kellemesen csípőstől a Guiness rekorderig terjedt.


Gergely a nagyszüleinek volt egy hőn szeretett telkük, melyet egész életükön át ékszerként tartottak rendben. Télen – nyáron napi rendszerességgel bicikliztek ki és tették a telket egyre szebbé és jobbá. Ő márkisgyerek korától kint játszott és segített nekik, ahol tudott. Sajnos, ahogy az évek teltek nagyszülei már nem tudták gondozni a telket, tovább építeni, szépíteni azt, így a természet visszavette a területet, mire Gergely hazaköltözött Írországból.


De mára ismét visszatért az élet a telekre, újra szép és rendezett, és Gergely szívének nagy boldogságot ad, amikor nagypapájának mutatja a képeket, ő pedig boldog mosollyal nyugtázza, hogy az ő kis telke jó kezekben van. 


Számára pedig külön öröm, hogy ott tudja termeszteni a paprikákat, készíteni a termékeket. Amiben nagyon sikeres lett, mert büszkén meséli, hogy a sok pozitív vásárlói és felhasználói visszajelzés mellett, vállalkozása is elnyerte az első díját, 2019 márciusában, a X. Junior Expon, ahol a szakmai zsűri különdíját sikerült átvennie a  ChiliYard-nak. 


Gergely 2020-as terve és célja az volt, hogy kistermelőből vállalkozóvá válhasson, így tovább tudja növelni elégedett vásárlói körét. Ez annyira jól sikerült, hogy 2021 áprilisában részt vehetett egy tv műsorban, melynek köszönhetően termékei felkerültek egy nemzetközi kereskedelmi lánc polcaira és hatalmas népszerűségnek örvendenek.


„Egy álom beteljesülése! Évekkel, hónapokkal, napokkal ezelőtt még csak az álmom volt, hogy egy áruház polcain legyenek megtalálhatóak a termékeim, és a kislányom büszkén mutathassa egyszer nekem, hogy „az ott az Apáé...” – mondta Koletán Gergely.

Koletán Gergely történetének tanúsága, hogy kitartó munkával és elszántsággal a mesék is valóra válnak.

 
Szerző: ifj. Jámbor Dénes
Fotó: chiliyard.hu