Fejlődő ökológiai gazdaság Hódmezővásárhelyen

majort
2021. 08. 04., sze – 06:26

Hazánkban is egyre növekszik azon gazdálkodók száma, akik ökológiai gazdálkodással foglalkoznak. Ehhez szükség van egyedi szemléletre, nyitottságra, fejlesztési lehetőségekre, amelyek megléte esetén, az ökológiai gazdálkodó előre tud lépni, és megteremti a sikeres hosszútávú működés feltételeit.


Egykori, főiskolai tanítványomat kerestem fel, aki már engem oktathat, az ökológiai gazdálkodás rejtelmeiről, tapasztalatairól. Kis Péter Dávid Hódmezővásárhelyen él és gazdálkodik. Végzettsége szerint növénytermesztési agrármérnök, illetve a Szegedi Tudományegyetemen elvégezte, a környezet kutató mesterképzést is. A mintegy 170 hektáros gazdaságának közel felét, ökológiai szabályok szerint műveli, tehát nem alkalmaz sem mesterséges tápanyag utánpótlást, sem kémiai növényvédő szereket. 


Körbevezetett gazdaságában, termőföldjein, megmutatta a közelmúltban elkészült telephelyét. Az ökológiai, szántóföldi növénytermesztés keretében napraforgót, kukoricát, alakor búzát, tönkölybúzát és szöszös bükkönyt termel, tönköllyel, mint támasztó növénnyel. Kiemelte, hogy gazdálkodás terén kiemelten fontos a vetésforgó helyes alkalmazása, a talajok termőképességének, természetes módon történő, megtartása. Talajforgatás nélküli talajművelést alkalmaz, amely ugyancsak a talajok, hosszú távú művelésének és művelhetőségének alapját adja. 


A jelenlegi Vidékfejlesztési Program több irányú fejlesztési lehetőséget biztosított Péter számára. A VP-11.1.-15 – Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása tárgyú pályázat támogatása biztos alapot adott, a gazdálkodás fenntartásához. A VP-4.1.2-16 – Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése tárgyú pályázat pedig, több mint 72 millió Ft-os támogatása, 50 százalék önerő mellett, lehetőséget adott, padozatba süllyesztett, levegőztető rendszerű, terménytároló építésére, tisztító berendezés, hídmérleg és rakodógép beszerzésére, mely fejlesztés megvalósítása, hatalmas lépés, az ökológiai termesztés keretében, megtermelt szemes termények, szakszerű, vegyszermentes tárolására és kezelésére. 


A beruházás elkészült és várja a beszállításra kerülő terményt. Ez a fejlesztés nemcsak a saját, de minden bizonnyal más ökológiai gazdálkodóknak is lehetőséget teremt és egyben eladhatóbb, piacképesebb bio élelmiszer alapanyag előállítást biztosít. 


Mindezek bizakodással töltik el a jövőre nézve, hiszen ő valóban cselekszik, az élhetőbb, fenntartható jövő érdekében. 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt