„A magyar málna az igazi málna” - málnaültetvény Vas megyében

majort
2021. 08. 05., cs – 08:55

Joó István fiatal gazdaként jelentősebb előzmények nélkül alakított ki egy modern kertészeti ültetvényt a Vas megyei Oszkó község határában. A család 6,3 hektáros földterületét bekerítette és megfelelő tápanyag utánpótlást követően 50 százalékos önerővel málnaültetvényt hozott létre. Jelenleg egy, a Vidékfejlesztési Programból támogatott projekt zárásán dolgozik, amelynek segítségével három hektáron kajszi ültetvényt, valamint a teljes területre öntözőrendszert telepít.


A nagyvárosi tanulmányokat és munkát követően tért vissza szülőföldjére Joó István, és a szomszédos kisvárosban, Vasváron telepedett le családjával. Ültetvényüket saját forrásból, családi segítséggel telepítették. A sok saját munkának és jelentős anyagi ráfordításnak köszönhetően a málnaültetvény mára már termőre fordult. Két fajtát termesztenek: a korábbi „Julcsi” íze fanyarabb, színe mélybordó és nagyon lédús, emiatt kiválóan alkalmas lekvár, szörp, pálinka készítéséhez. A későbbi termésű „Fertődi zamatos” az egyik legízletesebb málnafajta, ezért friss fogyasztásra a legjobb választás.


„A magyar málna az igazi málna” – vallják, és szeretnék, ha minél több család asztalán ott tudna lenni ez a friss, zamatos gyümölcs, ezért is regisztráltak a www.termeloikosar.hu felületen.  Házhozszállítást vállalnak a nyugat-magyarországi megyékben, a helyieknek kedvezményt adnak, 2 kg felett Szombathelyre és Győrbe is ingyenesen szállítanak.


Tapasztalataink szerint hazai, érett, de mégis friss gyümölcsöt beszerezni meglehetősen nehéz és időigényes feladat. A málna esetében ez különösen igaz, hiszen ez egy kényes gyümölcs: a szedéstől számítva gyorsan a fogyasztókhoz kell juttatni annak érdekében, hogy a gyümölcs ízét és állagát a fogyasztók is úgy tudják élvezni, mintha ők szedték volna le saját kertjükben.


Szerző: Zágorhidi Czigány Ákos
Fotó: Zágorhidi Czigány Ákos