„Derecske, ahol jó élni!” – támogatást kapott a település a LEADER programban

majort
2021. 08. 10., k – 07:12

Derecskén 27 fiatal írásban kereste meg az önkormányzatot azzal a javaslattal, hogy létesítsenek számukra egy gördeszka pályát. Derecske Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület által meghirdetett Közösségi terek és kapcsolódó szolgáltatások című pályázati felhívásra, így sikerült megvalósítani a kutyafuttatóval is kibővített úgynevezett „Görkutya” projektet. 


A pályázat keretében két új közösségi teret tudtak kialakítani. A Sárostói Sportpálya területén, a szabadtéri kondipark mellett 275 négyzetméter területű, öt speciális pályaelemet tartalmazó gördeszka pályát építettek. A sportolás a fiatalok számára rendkívül erős közösségépítő erővel bír. A gördeszka pálya elemei kialakításuknak köszönhetően a rollereseknek, görkorcsolyásoknak és a kerékpárosoknak is kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy különböző nehézségi szintű gyakorlatokat próbáljanak ki. Biztosítja, hogy a közúti közlekedéstől elkülönülten, biztonságos módon, mások veszélyeztetése nélkül sportolhassanak a fiatalok.  


A derecskei lőtér területétén 1000 négyzetméter területen kutyafuttató került kialakításra, melyen kilenc, kutyák számára kialakított akadály került elhelyezésre. A kutyafuttató szabadon használható, heti egy alkalommal pedig szervezett, ingyenes képzés folyik itt. A projekt műszaki tartamának kidolgozásában dr. Péterffy Albert nyugalmazott rendőr alezredes, kutyakiképző működött közre. A kialakított pálya egyaránt alkalmas kis, közepes és nagytestű hobbi kutyák képzésére ugyanúgy, mint őrző-védő, vagy rendőrkutyák képzésére.


Mindkét közösségi tér kialakítása tekintetében a már meglévő, önszerveződő civil közösségek munkájának, közösségi tevékenységük infrastrukturális hátterének megteremtése volt a cél. Ezzel szeretnének hozzájárulni a lakosság sportolási, rekreációs tevékenységének eredményesebbé válásához, illetve hogy a derecskén lakók azt érezzék, fontos a véleményük és valóban igaz az önkormányzat jelmondata: „Derecske, ahol jó élni!”


Szerző: Galambos Petra
Fotó: Derecske