Füzér, a négyszáz lakosú fejlődő település

majort
2021. 08. 12., cs – 08:31

Zemplén egyik legtávolabbi szegletében elhelyezkedő települése a körülbelül 400 lakosú Füzér.  A község a települési arculat megóvása mellett turisztikai célú fejlesztéseket valósít meg a fenntartható gazdasági működés biztosítása, a rendezett falukép fenntartása, a település történelmének megőrzése, bemutatása érdekében. 


Az önkormányzatának egyik fő célja, hogy a természeti és kulturális adottságokra építve javítsa a település gazdasági helyzetét, illetve magasabb színvonalú életminőséget nyújtson az ottlakóknak. 
Elöregedő falu révén a község számos olyan ingatlannal rendelkezik, melynek gondozása időről időre elmarad, így nehezítve az egységes és rendezett települési arculat kialakítását. Az egyik ilyen, az önkormányzat által megvásárolt ingatlanon, közvetlenül a történelmi Selyemút sétány mentén, a református templom szomszédságában valósul meg a „Magyar reformáció emlékparkja”. A fejlesztés a reformáció körülményeit, valamint a felekezeti szokásokat, és a templomhoz kapcsolódó történelmi tényeket és legendákat bemutató felületekkel és a kapcsolódó parkosítással méltó megemlékezési lehetőséget nyújt. 


A sétány tervezett végét jelentő, második ingatlan a települést átszelő patak menti környezetben a „Szent Korona emlékpark” megvalósításával fogja a nemzet legfőbb kincsének tiszteletét szolgálni a Korona történetének, településhez való kapcsolódásának bemutatásával, emlékezvén arra az időszakra, amikor a nemzeti ereklyét egy évig Fűzéren őrizték meg. 


A településen számos ingatlan és egyéb fejlesztés valósult meg az önkormányzat munkájának és az ide érkezett támogatásoknak köszönhetően.


A Magyar Falu Program támogatásával felújításra került az óvoda utcafronti kerítése, a kerítés kő támfalának újrafalazásával, a közel hetvenméternyi kerítés megépítésével az óvoda udvara a gyermekek számára sokkal biztonságosabb lett. A program keretén belül emellett közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre is sor került, mely hozzájárul a településen élők életminőségének javításához a faluképi arculat fenntartásához és a hatékony munkavégzéshez.


A község önkormányzata példátlan erőfeszítésekkel igyekszik növelni a település népességmegtartó-erejét, melynek egyik fő irányvonala a gyermekek, fiatalok, fiatal családok támogatása és közösségi élményekben történő gazdagítása. Ezzel a közösségépítő céllal pályáztak a "Csemete-kert" közterületi játszótér megvalósítására. A kor igényeinek megfelelően berendezett játszótér használatával közelebb kerülhetnek egymáshoz a település gyermekei, fiatal családjai. A "Csemete-kert" játszótér sokrétűen felszerelt, kisebb-nagyobb gyermekeknek egyaránt izgalmas időtöltést biztosító eszközparkjával a település történelmi központjában kap helyet. 
A Vidékfejlesztési Program keretében sikeresen pályázott a település külterületi út felújításra, valamint erő- és munkagépek beszerzésére is. Céljuk, hogy biztonságos összeköttetést biztosítsanak a Füzér és Kandabérc közötti dűlőkben. A fejlesztés révén számtalan földtulajdonos számára elérhetővé válik a földterületre jutás, ezzel összhangban nő az érintett vállalkozások és a térség általános versenyképessége is. A megvalósult felújítás a tájgazdálkodási infrastruktúra részét képezi. A művelési szempontból történő megközelíthetőség javulása mellett fontos hozadéka a fejlesztésnek az ökoturisztikai hálózathoz történő illeszkedés is.

 
Szintén a Vidékfejlesztési Programból valósult meg község központjában a füzéri piac és vásártér fejlesztése, melynek során a meglévő üzlet épületének átalakításával két helyitermék bemutatására és forgalmazására szolgáló helyiség került kialakításra, valamint az épülethez kapcsolódó helyi piac fedett-nyitott árusítótereinek és közösségi területek rendezésére, kialakítására, meglévő piac és vásárterének felújítására is lehetőséget teremtett a pályázati forrás. A fejlesztés és korszerűsítés után a terület alkalmassá vált a vásárok megrendezése mellett helyi termék bemutatására, árusítására. 


A település belső területeinek korszerűsítésével párhuzamosan folytatódik a füzéri vár rekonstrukciója is. A vár a község legvonzóbb látványossága, melynek eddig ismert története megközelítőleg a tatárjárásig nyúlik vissza. A kiemelkedő műemlékegyüttes felújítás mindmáig tart, a régészeti feltárások folyamatosak, és a Füzéri Várgondnokság folyamatosan azon dolgozik, hogy a vár egykori fényét sikerüljön visszaállítani.
Az elmúlt év őszén volt annak a Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló FÜZÉR REG-ÉLŐ VÁR című projektnek az ünnepélyes megnyitója, melynek során a füzéri vár gazdasági szárnyát, azaz a sütőházat állítják helyre. A programon belül az erőd környezetében is bővítik a parkolók számát, a várforrás környezetében pedig váruradalmi függőkertet alakítanak ki. A beruházás a tervek szerint ez év végére elkészül. 


A füzéri vár teljes felújítása várhatóan 2025-ben fejeződik be, amely a Nemzeti Várprogram első teljesen befejezett projektje lesz. A kivitelezés során konyhát, sütőházat, ecetesházat, darabont házakat, gyümölcsaszalót, valamint liktárium helyiségeket alakítanak ki. A pincékben papírmerítő műhely várja majd a látogatókat, de felépül a Várkapitány háza, valamint a Rimay ház, vagyis a Rimay János életét bemutató épület is, valamint kiállítással bővül a füzéri alsóvár. Az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem. 


A fejlesztés során mindezeken kívül infrastrukturális korszerűsítés részeként kiépül egy napelempark, valamint bővítik a parkolót is. Az erdei környezetben egy tematizált játéktér is helyet kap, a Fehérlófia ősi mondáját megjelenítve. Egyedi élményelemként pedig a Csillag ösvény csillagda elnevezésű csillagászati animációs program várja majd az érdeklődőket.


A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom a településen. Az említett további fejlesztések és beruházások várhatóan további növekedést eredményeznek majd. 


Összességében elmondható, hogy Füzér minden területen fejlődik és bebizonyítja, hogy a turisztikai beruházásokon túl kiemelkedő vidékfejlesztési munkát végez és igyekszik megőrizni a település népességmegtartó erejét is. 


Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: turizmus.com
Fotó:fuzer.hu