Vidéki értékeink: a toronyi kenyér

majort
2021. 08. 14., szo – 08:37

A Vas Megyei Értéktár részét képező, megyeszerte ismert toronyi kenyér a hagyományos házi kenyér ízét és fogyasztásának élményét idézi fel. Nem morzsolódik, több napig eltartható minőségi romlás nélkül. Számtalan pékség próbált hasonlót készíteni különféle neveken, de az eredeti toronyi kenyér ízét, minőségét sehol sem sikerült elérniük.


A Vas megyei Torony településen 1950-re nyúlnak vissza a pékség gyökerei. Többszöri modernizálást követően ma is hagyományos technológiával, kisüzemi szinten készítik itt a kenyereket. A toronyi kenyeret valóságos kultusz övezi manapság, aki rendszeresen veszi és fogyasztja, az tudja, hogy ilyen házias íze anno a nagymama frissen sült cipójának volt. A kenyér a megye szinte teljes területén, a kisebb boltokban és az élelmiszerláncok polcain is elérhető a helyiek nagy örömére.


A búza- és rozsliszt keverékéből készült toronyi azon kevés kenyerek egyike, amelyhez nem használnak se lisztjavítót, se más adalékanyagot, és ami a legfontosabb: mindenre hagynak időt.


A pékek először kovászt készítenek, aminek hat órán keresztül érnie kell, ezalatt elszaporodnak benne az élesztőgombák. Ezt követően géppel bedagasztják a tésztát, ilyenkor már élesztőt nem tesznek bele, csak sót, vizet és lisztet, majd a dagasztógépből kikerült kenyértésztát is 50-60 percig pihentetik, érlelik.


Amikor megérett, akkor a pékek kézzel kimérik, aszerint, hogy egy- vagy kétkilós, vagy 35 dekás kenyeret sütnek. A kétkilós kenyérhez például nem két kiló nyers tésztát kell kimérni, mert sütés közben a víz elpárolog belőle, hanem 25 dekával többet. A kimért darabok mehetnek a szakajtóba, ahol újabb 50-60 percet pihennek.


Innen már a kemencébe visz a kenyértészta útja. Először melegebb 280 fokon sütik a kenyeret, ahol a forró gőz lecsapódik a tésztára. Fellazítja a kenyér tetejét, mert ugye az élesztőgombák, mielőtt elpusztulnak, gyorsan széndioxidot termelnek. Tehát ahogyan a cipóra csapódik a pára, kialakul az úgynevezett sikérváz, vagyis megnő a tészta, kialakul a héja. Majd tíz perc után mérsékelik a sütés hőmérsékletét, hogy a belseje is átsülhessen. A kétkilós darabok 55-60 perc alatt sülnek készre.


Ha a kovászolást is számítjuk, akkor kilenc óra alatt készül el a kenyér, ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor egy óra a tésztaérés, egy óra a kelés és egy óra a sütés. A hosszabb idő természetesen megnehezíti a kenyér készítését, de ez az ára a minőségnek.

A Toronyi kenyér 2015 óta a Vas Megyei Értéktár része.


Szerző: Zágorhidi-Czigány Ákos
Forrás: Vas Megyei Értéktár
Fotó: facebook.com/Toronyi-Kenyér