Ismét Falukonferenciát rendez az MTA RKK

majort
2021. 08. 16., h – 06:14

A Regionális Kutatások Intézete 2021. szeptember 22-24-én tudományos konferenciát szervez „A vidéki Magyarország a pandémia korában IX. Falukonferencia” címmel. A szimpózium célja a vidékkel foglalkozó kutatók, elméleti és gyakorlati szakemberek számára olyan fórum megrendezése, amely teret ad kutatási eredmények ismertetésére, napi gyakorlati problémák megvitatására, sikeres projektek bemutatására egyaránt.


A nagy gazdasági, természeti, társadalmi megrázkódtatások mindig új felismeréseket hoznak, amellyel párhuzamosan új fejlődési és cselekvési irányok kijelölése történik meg. A jelenleg a világon végig söprő COVID-19 vírus okozta járvány néhány kivételtől eltekintve szinte mindenhol súlyos gondokat okoz. Eltérő módon és mértékben, de jellemzően negatívan érinti a különböző térségeket, társadalmi csoportokat. Hatásai másként csapódnak le egy nagyvárosban és egy vidéki településen. Érezhetően felértékelődik a vidék, ennek ellenére a lezárások és a majd újrainduló élet számos veszélyt és lehetőséget is tartogathat. Vajon mennyire készek a vidéki településeken (az önkormányzati, civil és vállalkozói szektor) ezeket a lehetőségeket meglátni, és ezek kihasználására stratégiát építeni, ehhez projekteket létrehozni, menedzselni?  


Az MTA RKK Dunántúli Tudományos Intézete 1991-ben szervezte az első falukonferenciát, melynek sikere hagyományt is teremtett. Az elmúlt évtizedben is sokat változott a vidéki Magyarország helyzete. Van miről beszélni, van miről vitatkozni a vidékkutatóknak. A vidék sorsa iránt érdeklődők számára színvonalas szakmai programot kínáló rendezvény célja az is, hogy segítse a hazai vidékkutatói hálózat megerősítését.


A konferencia helyszíne: Püspöki Magtár Látogatóközpont Pécs, Dóm tér 6. 


A konferencia tervezett témái:

    A vidék fenntarthatósága és a jövő forgatókönyvei a pandémia árnyékában

    Agrárgazdaság, gazdasági diverzifikáció, gazdaságfejlesztés

    Hálózatosodás, együttműködések, rurális innovációk, gasztronómia

    Környezeti kihívások - klíma adaptáció, energetika -, természeti erőforrások


A konferenciát személyes jelenléttel tervezik, így a járványügyi helyzettől függően kerül megrendezésre a konferencia. Pótidőpont: 2021. december 8-10.


A konferencián való részvétel előadóként és szakmai érdeklődőként is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


Forrás: falukonferencia.rkk.hu
Fotó: falukonferencia.rkk.hu