Magyarok kenyere – már több mint százszorosára nőtt a búzaadomány mennyisége

majort
2021. 08. 20., p – 10:23

Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén 11 éves Magyarok Kenyere jótékonysági program, hiszen már több mint százszorosára nőtt a gazdálkodók által szolgáltatott búzaadomány mennyisége az első évhez képest. 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak, amelyet idén Ópusztaszeren ünnepélyes keretek között öntöttek össze.


2010-ben indult el a kezdeményezés, amely hatására 2011-ben már 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze, és az ebből őrölt lisztből sütötték az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyerek 4 havi étkezésének támogatására. 


A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A magyar gazdáknak hála, a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta.


A Magyarok Kenyere program ünnepkörei – a búzagyűjtő nap és a kenyérünnep – már szinte minden megyében megrendezésre kerülnek évről évre.


A szervezők, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezték meg a program kiemelt eseményét, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét.  A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye és a határon túli térségek is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát. A búzát áldást, szentelést követően jelképesen megőrölték, elkészítve ezzel a program idei első lisztjét. Az ünnepségre – a történelmi helyszínhez hűen – az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: a kovász a Délvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától.


A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-ig tartott, Magyarországon 96, külhonban pedig további mintegy 170 helyszínen fogadják a felajánlásokat, az adományozott búzát pedig anyaországi és határon túli magyar malmokban őrlik majd meg. A gabona mellett pénzadományokkal, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is hozzá lehet járulni a program további sikereihez és nemes céljaihoz.


Az idei évi összesítés még folyamatban van, de várhatóan sikerül túlszárnyalni még a tavalyi rekordévet is, amikor 8500-nál is több magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, több mint 1100 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekek, rászorulók ellátására.


Fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak: az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságot is bevonja a programba A kijuttatott jelképes mennyiségű magyar lisztből több száz tengerentúli magyar család sütötte meg a Nemzeti Összetartozás évében a Magyarok Kenyerét.


Forrás: agroinform.hu
Fotó: agroinform.hu