Hamarosan megnyitja kapuit az első Nemzetközi Ivóvíz Expo

majort
2021. 08. 26., cs – 13:16

2021. szeptember 9-én kerül megrendezésre a Nemzetközi IVÓVÍZ EXPO Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum különtermében. A NIVEX célja, hogy évente ismétlődő rendezvényként előmozdítsa Magyarország és a régió ivóvízkultúrájának fejlesztését, a természetes vizek védelmét, valamint Magyarországot a régió és egész Európa egyik ivóvízipari központjaként mutassa be. Az esemény hivatalos fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.


Az expo aktualitását adja az a vízhiány is, amely a világ több pontján is problémákat okoz. A Kárpát-medence geológiai adottságának köszönhetően azonban nemcsak természetes tisztaságú karsztvízből, de termálvízből is nagy mennyiség található hazánkban. Ivóvízkincsünk gazdaságos hasznosítása csak a legutóbbi évtizedekben került a fókuszba, miközben a vízért való küzdelmet sokan akár a harmadik világháborút kirobbantó tényezőként tartják számon.


Napjainkra hazánkban is tudatosult, hogy gazdag ivóvíz-, és hőforrásainknak köszönhetően a vízkultúrában is meghatározó szerepkört kell betöltenünk. Ezen a gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos területen még nagyon sok a megoldandó feladat és a kihasználatlan lehetőség. Ezen kérdések megválaszolására, az aktuális kutatási eredmények bemutatására szolgál a 2021. szeptember 9-én megrendezésre kerülő NIVEX Nemzetközi Ivóvíz Expo Budapesten. 


Az esemény szakipari vásárként bemutatkozási lehetőséget ad a palackozott ivóvizet előállító gyártóknak és forgalmazóknak, illetve a vízzel mezőgazdasági erőforrásként (pl. öntözéstechnika) vagy más ipari vonatkozásban (pl. víztisztítás) foglalkozó cégeknek, intézményeknek. 
A NIVEX 2021 egyedülálló programja a víz verseny, melyen a meghirdetett kategóriákban a palackozott vizek mérettetnek meg. Egy nemzetközileg elismert víz-sommelier közreműködésével szakértő zsűri ítéli oda „Az Év Vize 2021” díjakat a legkiválóbb termékeknek.


A kiállítótérben az első magyarországi vízverseny eseményei zajlanak majd, miközben 3 tematikus blokk előadóit hallgathatják meg a látogatók és részt vehetnek az előadásokat követő szakmai beszélgetésekben is. A nap három kiemelt kérdésköre az öntözésfejlesztés, a vízkitermelés, vízgazdálkodás, valamint a természetvédelem témakörei köré csoportosulnak neves előadók és kerekasztal beszélgetések keretében.


A rendezvény részletes programja itt olvasható.


A konferencia ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációs lehetőség: https://vizexpo.hu/#regisztracio oldalon található. Regisztrációs határidő: 2021. szeptember 8. 18.00 óra.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködő partnerként vesz részt a rendezvényen, ahol a hálózat működéséről, programjairól és célkitűzéseiről tájékoztatja a konferencia résztvevőit.


Forrás: vizexpo.hu, borespiac.hu
Fotó: vizexpo.hu