Gádorosi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület – civilek egy falu életében

majort
2021. 09. 05., v – 07:59

Gádoros Nagyközségben 1993 óta működik a Gádorosi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület. A közösséghez nagyon sok társadalmi, kulturális és faluszépítő tevékenység kapcsolható, a 28 éves működésük során komoly szereplőivé váltak a település közéletének. 


A kilencvenes évek elején helyi civilek egy csoportja úgy gondolta, hogy a település életére nem csak a település vezetése lehet csak hatással, hanem a civil élet aktív és elkötelezett szereplői is. Elhatározták, hogy egyesületbe tömörülnek és elkezdik formálni, átformálni Gádoros közéletét. Akkor még nem is sejtették, hogy 28 évig, sőt tovább ki fog tartani az a lelkesedés, amivel belevágtak ebbe a kalandba. Az egyesület 1993-ban alakult meg elnöke, Dr. Prozlik László állatorvos lett, aki azóta is vezeti a szervezetet, elnökhelyettesének Kozmer Imre iskolaigazgatót választották az egybegyűltek. 


Az alakulást követően komoly lendülettel vetették magukat munkába, már az első évben falunapot és emlékévet szerveztek a település híres szülöttjének Juszt Zsigmondnak, majd faluzászlót és falu címert terveztettek, hogy a rendszerváltás után új arculatot kapjon a település. A faluszépítő munkásságuk első állomása egy emlékhely kialakítása volt a Muskátli utcában, Hétvezér park néven.


1998-ban az Egyesület elindult az önkormányzati választásokon, Dr. Prozlik László az egyesület elnöke ezután 2014-ig, öt cikluson keresztül volt Gádoros polgármestere, képviselők többségét pedig az egyesület tudta delegálni. Így a szervezet egyszerre volt jelen a nagyközség civil életében és a település vezetésében is. A településvezetésben betöltött szerepe mellett az egyesület igyekezett ugyanolyan aktív szereplője maradni civil életnek, mint előtte. 


2000-ben az Európai Unió pályázatán 800.000 Ft-ot nyertek el egy információs iroda létrehozására, ennek köszönhetően irodabútorokat, számítógépet, fénymásolót tudtak beszerezni az irodába. Majd 2003 márciusának első szombatján megrendezték az első disznótoros napot 30 csapat részvételével, amelyet 2015-ig töretlenül minden évben megtartottak és egyre komolyabb nemzetközi érdeklődésre tartott számot az évek múlásával. A faluszépítő munkásságuk újabb állomása az európai uniós pályázaton nyertes projekt, a Pongó Vendégház való felépítése és működtetése lett. Ennek köszönhetően a település egy bérelhető, három kétszemélyes (pótágyazható) önellátós szobát, teljesen felszerelt konyhát, saját fürdőszobát tartalmazó épülettel gazdagodott.  


A szervezet az önkormányzatnak már nem tagja ugyan, de a helyi közélet formálásáról továbbra sem mondott le. Négy alkalommal, 2020-ban és 2021-ben már a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal együttműködésben rendezték meg a Gádorosi Ízek Napját, ezzel a helyi termelőknek, hagyományőrzőknek bemutatkozási lehetőséget biztosítva.


Gádorosi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület ékes bizonyítéka annak, hogy egy civil közösség hányféle területen képes hatni saját településének életére, fejlődésére, ha akar. 

Szerző: Brlázs Róbert
Forrás: gadorosihagyomanyorzo.hupont.hu
Fotók: Brlázs Róbert