Három napig tart Bábolnán az agrárseregszemle

majort
2021. 09. 10., p – 12:14

Csütörtökön ismét felbőgtek a gépek a 34. Bábolnai Gazdanapokon, a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár társrendezvényén.  A programok közül idén sem  maradhat ki a gyakorlati gépbemutató, a talajszelvény-bemutató, vagy éppen  a traktortesztvezetés, de ezenkívül kukorica- és cirok-fajtabemutatóval, lovasbemutatóval és még sok más  érdekességgel várják az idelátogatókat. 


Csütörtökön nagy érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit a 34. Bábolnai Gazdanapok mint a 80. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár társrendezvénye. Az ünnepi eseményen Nagy István agrárminiszter egyebek között megköszönte a magyar gazdáknak a járvány idején végzett áldozatos munkáját. Az ország egyik legpatinásabb agrárseregszemléje egyébként szombat délutánig látogatható. Az érdeklődők a három nap alatt – szántóföldigép-bemutatók és egyéb érdekességek mellett – csaknem százötven kiállítóval ismerkedhetnek meg.  


Az ünnepi megnyitón többek között részt vett Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A közönség soraiban foglalt helyet Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint dr. Horváth Klára, a város polgármestere.


Haál Gábor egyebek mellett arról szólt, milyen jó érzés, hogy a nehézségek után ismét élettel telt meg a rendezvény. Kiemelte, hogy az immár hagyományos kukorica-fajtabemutató a termelési rendszereket „útnak indító” bábolnai CPS ötvenéves megalakulása előtt tiszteleg. Az egykori kukoricatermelési rendszer megalapozása a korábbi vezérigazgató, Burgert Róbert nevéhez fűződik, miként a gazdanapok ötlete is.


– A bábolnai az egyik legnagyobb múltra visszatekintő agrárseregszemle, ám most a jelen és a jövő előtt állunk – fogalmazott Győrffy Balázs. – Most jól látható, hogy merre tart a magyar mezőgazdaság, így érthető, hogy az agrárium az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, amely – Bábolna is bizonyítja – lépést tart a rohanó idővel.


Gyuricza Csaba megemlítette, hogy Bábolna neve a mezőgazdaságban összeforrt az újító felfogással. Az agrárképzés megújítása garantálhatja az ágazat további sikerét.
– Az Agrárminisztérium az őszi törvénykezdési időszakban olyan jogi szabályozást készít elő, amely az agrárgazdaságban megkönnyíti az utódlás, a generációváltás, a gazdaság átadásának kérdését – hangsúlyozta Nagy István.


A szaktárca vezetője hozzátette: – A gazdaságokat most működtető első generáció érzelmi alapon gazdálkodik, történelmi igazságtétel után került birtokába a föld. Az utánuk jövő nemzedék már racionális megközelítésű, nekik magától értetődő a folyton fejlődő módszerek alkalmazása. Ehhez a források is rendelkezésre állnak, 4265 milliárd forint hozzáférhető már most vidékfejlesztésre.


Pénteken 17 óráig látogatható a 34. Bábolnai Gazdanapok rendezvénysorozat. Ekkor tartják a szakiskolai napot is. Ennek szerves részeként egyebek mellett az interaktív talajszelvényt tekinthetik meg a résztvevők, amellett kukorica-fajtakísérleti bemutató workshop is lesz. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködő partnerként vesz részt a szakiskolai napon, ahol a hálózat működéséről, programjairól és célkitűzéseiről tájékoztatja az oda látogatókat.


Tartanak a rendezvény keretében mezőgazdaságigép-show-t is, illetve a szántőföldigép-bemutató viszi majd a prímet, amelyet meg is ismételnek. Szombaton is hasonlóan érdekes rendezvények várják az érdeklődőket. 


A háromnapos szakmai eseményen csaknem százötven kiállító vesz részt, a bemutató pedig mintegy 20 ezer négyzetméteren tekinthető meg, emellett 22 gépkapcsolat várja a látogatókat.

Forrás: www.kemma.hu
Fotó: Magyar Mezőgazdaság