Tokaj kincseinek őrzői

majort
2021. 09. 19., v – 09:40

Közel egy éve találkoztam először az egyesülettel a Tokaji Utcazene Fesztivál kapcsán, Tokajban városában. Amikor meghallottam a nevüket, az volt az első benyomásom, hogy zseniális a névválasztás: Tokaj Kincsei Egyesület. Majd ahogy megismertem az aktív tagokat és tevékenységüket, akkor vált világossá, hogy nemcsak a nevük rendkívüli. 


Fiatal, lelkes csapat az övék. Tagságuk vegyes összetételű, hiszen megtalálható közöttük iskolai tanár és igazgató, vendéglátós, borász, szakmunkás, egyéb vállalkozó és a város civil lakói is, akik a hozzáértésükkel, tapasztalatukkal segítik a kitűzött célok elérését.


Ők a szó klasszikus értelmében vett lokálpatrióták, akik nemcsak tenni akarnak a városukért, hanem tesznek is. Számtalan megvalósult, a mindennapi életet szebbé, könnyebbé, a várost élhetőbbé tevő projektet valósítottak meg.


Közösségépítő, helyi identitást erősítő akciójuk már nemcsak helyben, hanem a szélesebb környezetükben is ismertek és elismertek. Olyan rendezvényeket, eseményeket, jótékonysági felhívásokat, illetve városszépítő megmozdulásokat szerveznek, amik azon túl, hogy összehozzák a tokaji lakosokat, idegenforgalmi attrakciót is jelentenek a városban, ezzel jelentős bevételt generálva a helyi vállalkozóknak és vendéglátósoknak. 


A Tokaj Kincsei Egyesület nevében Kerekes Sándorral, a szervezet alelnökével beszélgettem. 

•    Mesélj kérlek magatokról!

Egyesületünk Tokaj városért és a vidék fejlesztésében kíván tevékenyen dolgozni.

A civil szervezetünk tagjai non-profit módon, szabadidejükben dolgoznak azon, hogy a városhoz és a Tokaj közösségéhez méltó, a várost bemutató, vidékfejlesztési rendezvényeket és közösségépítő megmozdulásokat hozzunk létre. Ezzel segíteni szeretnénk a környékbeli emberek életét, vállalkozások,  termelők, kézművesek, más szervezetek munkáját.

Szeretnénk megismertetni széles körben Hegyalja borkultúráját, településünk gasztronómiáját, a város különböző intézményeit, közhelyeit. Szeretnénk a vidéket segíteni, bemutatni a mesterségeket éa mestereket, akik az agrárágazatban tevékenykednek.

De nem csak rendezvényekben gondolkozunk, hanem egyéb lakosságot megmozgató, közösséget kovácsoló és város szépítő megmozdulásokban is. 

Fontos számunkra a jótékonyság is. (Jótékonysági bál, Adventi Cipősdoboz Akció, stb.). Szinte minden próbálkozásunkban benne rejlik a rászoruló emberek, közösségek segítése nem csak anyagilag, hanem fizikailag vagy lelkileg is.

•    Hogyan kapcsolódik a munkátok Tokaj-Hegyaljához?

Szeretnénk közel vinni Tokajt, a Tokajit és a Magyarországi vidéket az emberekhez. A turistáknak akarjuk megmutatni az igazi vendégszerető Énünket és, hogy mit jelent az, hogy Tokaj, illetve tokajinak lenni. 
 

Őrizni évszázados hagyományainkat, bor kultúránkat, a vidék varázsát, természeti kincseinket, melyet – rendezvényeink során - Ők is megismerhetnek közelről.

•    Mit tesztek a helyiekért?

A helyieknek szeretnénk bemutatni micsoda érték az, amiben élnek és amit Nekik ápolni, valamint tovább adni kell. 
 

Tokaj város fejlődését és a Vidék fejlesztését tűztük ki célul és ehhez várjuk/vártuk az ebben partnerként közreműködő személyek, vállalkozások, szervezetek segítségét. Elmondhatjuk, hogy mióta létezik a csapatunk, immáron 4 éve, sok minden sikerült már együtt elérnünk velük.
 

Mottónk: „Legyen Tokaj mindannyiunké! Tegyünk együtt Tokajért!”
 

A falfestéstől, szemétszedésen keresztül, a partmenti sétányon elhelyezett hulladékgyűjtők és pihenő padok kivitelezésén át, a jótékonysági akciókig számtalan dologban tevékenykedünk. A lakosság visszajelzései alapján nagy örömet szerezve a helyieknek (is). 

•    Milyen egyéb, nagyobb léptékű célkitűzéseitek vannak? 

Azért dolgozunk, hogy együtt érdekessé, érdekesebbé tegyük Tokajt és a magyar vidéket, melyet szeretnénk is a nagyvilágnak megmutatni. 

A magunk módján segítjük a vidéket, hogy fejlődjön, haladjon a megkezdett úton, amin már sikeresen elindult.

Munkátokhoz jó egészséget, kitartást és további sikereket kívánok! 


A jelenleg több, mint 20 taggal rendelkező Egyesület további vidékfejlesztési rendezvényeket és megmozdulásokat tervez. Tokaj városa és lakosai büszkék lehetnek egy ilyen civil szervezetre, melynek tagjai kezében a jó ügyek valósággá válnak. 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Tokaj Kincsei Egyesület