Elkészült az Ormánság legújabb piaca a baranya megyei Vajszlón

majort
2021. 10. 07., cs – 13:00

A Vajszlói Napok keretében adták át a megújult épületet a helyi termelőknek. Az új piacon a friss, helyben termelt árukat közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg az érdeklődők. A fejlesztés a helyi vállalkozásokra is pozitív hatással lesz, hozzájárulva a munkahelyek megőrzéséhez, új munkalehetőségek teremtéséhez, emellett közösségi térként, rendezvényhelyszínként is szolgál majd.


Vajszló, az Ormánság második legnagyobb települése, tizenöt község központja, közlekedési útvonalak csomópontjában fekszik, a szűken vett térség fontos gazdasági, kereskedelmi központja, ezért volt fontos a piac megújítása. A vajszlói piac már ma is ismert és közkedvelt. A projekt keretében kialakítottak egy részben zárt, részben nyitott burkolt piacteret, ehhez kapcsolódóan kiépült minden szükséges infrastruktúra. Megoldották a piac körül a gépjárművek és kerékpárok parkolási lehetőségét és megtörtént a szükséges környezetrendezés (gyepesítés, fásítás). A beruházás során térkővel burkolt, részben fedett, részben nyitott piactér jött létre. A területen új árusító asztalokat állítanak fel, és egy teljesen zárt üzlethelyiséget és egy kisebb irodát is építettek. Új vizesblokk készült, ahol akadálymentesített mosdót is kialakítottak. A villamosenergia-fogyasztás kiegyenlítésére napelemes energiatermelő rendszert telepítettek.


Horváth István polgármester az átadó ünnepségen hangsúlyozta, a Kokas Ignác tervei alapján készült piactér a településkép látványán is sokat emel. Vajszló Önkormányzata és a Baranya megyei Önkormányzat 179,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a piac fejlesztésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül.


Dr. Őri László, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke kifejtette, a megyei piacok fejlesztése kettős célt szolgál. – A helyi termelők piacra jutását szeretnénk segíteni, illetve az is célunk, hogy a nagyvárosokban élők számára is elérhetővé váljanak a megyében megtermelt egészséges élelmiszerek.


Nagy Csaba országgyűlési képviselő elmondta, Vajszlón, az Ormánság egyik központjában a helyi és környékbeli termelők végre a 21. század elvárásainak megfelelő piacon tudják a portékáikat árusítani – Vajszlón kívül még Sellyén és Harkányban is megvalósult ilyen fejlesztés – tette hozzá a képviselő.


Az árusított termékek jellege alapján a vajszlói piac termelői piacként fog működni. A piac pozícionálásával céljuk, hogy a friss, helyben termelt árukat közvetlenül a termelőktől vásárolhassák a helybéliek. Fogyasztói oldalról a fő célcsoportba a Vajszlón és annak körzetében élők tartoznak, akiknek fontos, hogy helyben jussanak hozzá az élelmiszerekhez, bizalommal legyenek a termékek iránt, ismerjék a termék előállítóját. Fontos mindemellett az is, hogy a hipermarketekben elérhető, vagy az alatti áron kapják meg a terméket, és hogy egészséges legyen a termék. A fejlesztés eredményeként az áruk közvetlenül jutnak el a fogyasztókhoz, ez a rövid láncolatú értékesítés is a környezetvédelmet szolgálja, ami egyre több tudatos állampolgár számára fontos.


A környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva a beruházás keretében napelemes rendszer került kiépítésre, kerékpártároló létesült és megteremtették a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. Az épületek, fedett-nyitott terek, sétányok, burkolt felületek világítását korszerű, energiatakarékos LED világítótestek biztosítják, a fűtött terekben energiatakarékos fűtőkészülékeket helyeztek. A piac 180 milliós forrásból valósult meg.


Az elmúlt fejlesztési ciklusban Baranya megye 8 helyszínén újultak meg piacok 2,3 milliárd forintból.


Szerző: Sáhó-Rittlinger Anita
Fotó: temabaranya.hu