Az OMÉK a magyar gazdák ünnepe

majort
2021. 10. 08., p – 10:14

Korszakváltás zajlik a magyar agráriumban és a magyar vidéken - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján, csütörtökön. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az idei OMÉK még rendhagyóbb, mint az eddigi alkalmak, hiszen a rendezvényre az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” részeként kerülhet sor. 


A miniszter kiemelte, fel szeretnék hívni a figyelmet korunk egyik legnagyobb kihívására, a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontok közötti egyensúly megteremtésének szükségességére. Az egyik legzöldebb gazdasági ágazat a mezőgazdaság, ezért ki kell állnunk amellett, hogy nem büntetni, hanem ösztönözni kell a gazdákat a még fenntarthatóbb termelés elérésében.


Kifejtette, stratégiai érdekünknek tekintjük a hozzáadott érték növelését az agráriumban, amit a hazai élelmiszerfeldolgozás fejlesztésén keresztül lehet elérni. Ezzel lehet nagyobb a hazai termékekkel történő önellátásunk és még erősebb az exportteljesítményünk. Nagy István kitért arra is, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program a vidék gazdaságának új lábra állítását jelenti. Önmagában az idén meghirdetett pályázatokon már több mint 1000 milliárd forint került lekötésre, ami óriási előrelépési lehetőséget jelent. A vidék gazdaságának erősítése pedig egész Magyarország megerősítését jelenti – tette hozzá.


A miniszter beszédében bejelentette, hogy 2021. október 18-án megindul az agrártámogatások emelt összegű előlegfizetése. Az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól kezdve a gazdák számára a közvetlen támogatások esetében a decemberben fizethető részfizetésekkel együtt legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után fizetett vidékfejlesztési támogatásoknál pedig több mint 46 milliárd forint kifizetését tervezzük még az idén. A tárcavezető szerint a cél, hogy pénzügyi segítséget nyújtsunk az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez és biztosítsuk a termelők pénzügyi stabilitását.  Gondolkodásunk kulcsa az együttműködésben rejlik. Hiszen a magyar vidék egy olyan terület, amely gazdasági, kulturális és társadalmi értelemben egyaránt Magyarország gerincét adja –hangsúlyozta az agrártárca vezetője.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda