Tájnapi tájséták natúrparkjainkban 2021.

majort
2021. 10. 20., sze – 09:38

Október második felében egy nemzetközi jeles nap kínál lehetőséget natúrparkjaink gazdag táji örökségének megismerésére. „A táj nemzetközi napja” alkalmából az érdeklődők több natúrparki helyszínen, helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg natúrparki tájainkat.


A táj nemzetközi napját az Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte az Európa Tanács 2017-ben. Időpontja minden év október 20., a tájegyezmény aláírásra történő megnyitásának évfordulója. Hazai natúrparkjaink már a jeles nap meghirdetésének első évében elindították „Tájnapi tájséták natúrparkjainkban” című rendezvénysorozatukat, s hirdetnek meg azóta is minden évben változatos terepi programokat az évszaknak is köszönhetően varázslatos színekben pompázó natúrparki tájak megismerésére.


Natúrparkjaink az idén is tájséták szervezésével csatlakoznak e kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez. Az érdeklődők a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján, a www.naturparkok.hu/kiemelt-rendezvenyek weboldalon választhatják ki a lakóhelyükhöz legközelebbi vagy a legizgalmasabb tájsétákat.


Natúrparkjaink több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik. Immáron tizenhét, névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk van. A 325 natúrparki település közigazgatási területe az ország területének 9,7%-ára terjed ki.


Az októberi jeles naphoz kapcsolódó tájséták szervezésében a natúrparki szakmai koordinációs hálózat tagjai, az Agrárminisztérium Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Magyar Natúrpark Szövetség szakmai együttműködő partnerként vesznek részt.


Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.