Struccfarm a magyar vidéken

majort
2021. 10. 22., p – 12:32

Balog Donát és családja 2014-ben kezdett bele a struccfarm létrehozásába a Jászság fővárosában Jászberény külterületén, Struccfészek néven. Családjuk nemzedékek óta foglalkozik mezőgazdasággal. Gazdaságuk beindításakor mindenképpen állattartással szerettek volna foglalkozni és végül az afrikai futómadár mellett döntöttek.


2015-ben 8 darab struccot vásároltak, mára 63 tenyész állatuk van és szaporulataik az ország egyik legnagyobb állományával rendelkeznek példa értékű gazdaságukban. Balog Donát sikeresen megpályázta a fiatal mezőgazdasági termelők részére nyújtott vidékfejlesztési pályázatot, amelynek keretén belül további tenyészállatokat, egy hűtőkocsit és bálabontót is sikerült beszerezniük, ezzel is tovább növelve a gazdaság értékeit és lehetőségeit.


A tenyészállatok tartása kifutókban történik, ahol két tyúk és egy kakas van, így jól figyelemmel kísérhető, hogy amelyik állat hogyan teljesít, illetve az egyedenként végig kísérhető az állatok egészségi állapota. A tojások az összegyűjtést követően keltelőbe kerülnek, éves viszonylatban körülbelül 1000 db. A csibék a keltetőből fokozatosan kerülnek ki a karámokba, gondosan odafigyelve a külső környezethez való alkalmazkodásukra. Az állomány közel felét értékesítik tovább tartásra, exportra, a másik felét pedig felnevelik, mind tenyészállatnak, illetve vágásra.


Gondozásuk természetközeli tartástechnológiával történik, nem használnak antibiotikumot és igyekeznek elkerülni az állatgyógyászati készítményeket, illetve a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni maguk után. Az állatok ellátása nagyrészben saját takarmányozásból történik.


A strucc húsából készült termékeik online is elérhetőek országosan a www.struccfeszek.hu honlapon. A feldolgozott termékek, pástétomok, kolbászok, szalámik mind családi recept alapján tartósítószer és adalékanyagmentesen készülnek. A feldolgozók kiválasztása során is nagyon odafigyeltek, hogy megmaradjon az egyedi, eredeti ízvilág.


Jövőbeni céljuk a keltetés és az élőállat értékesítés növelése egyfajta integrátori szerepkört betöltve.


Mindemellett együtt működnek a Debreceni Egyetemmel és az Országos Strucctenyésztők Egyesületével a struccok egyedi jelölését illetően, ezzel nem csak a tenyészeteket, de a húsukból készült termékek visszakövethetőségét is biztosítva.

Szerző: Szász Eszter
Fotó: Szász Eszter