Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben

majort
2021. 12. 04., szo – 09:57

A Zabosfa KerTÉSZ Kft. 2018 februárjában hozta létre a Zabosfai Ökokert programot a Zákányszéki Általános Iskolával és Zákányszék Község Önkormányzatával karöltve. Az alapítókat az motiválta, hogy a gyermekek számára lehetőséget és okot teremtsenek arra, hogy több időt töltsenek a szabad levegőn, megismerjék a zöldségeket és a gyümölcsöket, illetve azok termesztésének környezetbarát, bio módszereit.


Olyan mélyen beivódott a növényvédőszeres termesztési technológia a köztudatba, hogy az idősebbeken túl, a fiatal generációt is nehéz meggyőzni arról, hogy az mennyire káros mind az egészségükre, mind a környezetre.” Arra gondoltam, hogy ha a gyerekeket már egészen korán megismertetjük a biogazdálkodás alapjaival, azáltal nemcsak az ő szemléletmódjukat formálhatjuk, hanem az információkat a családjaikhoz eljuttatva szélesebb körben is változást tudunk előidézni” – mondta el, a bio zöldségeket és gyümölcsöket forgalmazó Zabosfa KerTÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója, Kazi Péter.


Napjainkban az iskolai oktatás elméleti úton történő ismeretanyag átadásra épül, a tananyag így nehezen, vagy egyáltalán nem tud hosszú távon beépülni a gyermekek memóriájába. Ezzel szemben azokat az új információkat, amelyeket maguk tapasztalnak meg, élményük fűződik hozzájuk, sokkal eredményesebben képesek magukévá tenni.


A Zákányszéki Általános Iskolában külső segítséggel tervezték meg a kertet, hogy egy olyan öko élőhelyet hozzanak létre, ahol a növénykultúrák szimbiózisban tudnak élni és támogatják egymás fejlődését. Kiépítettek egy kis tavat, fákat, cserjéket ültettek, veteményeskertet alakítottak ki. A gyerekek a vezető tanárnő támogatásával, szakkör keretén belül gondozzák a kertet, ami annyira a szívügyükké vált, hogy még a nyári ügyeletét is megoldották – ismertette Kazi Péter.


A szakember azt tapasztalta, hogy a kert a gyermekek fejlődésében olyan eredményeket tud elérni, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni. Amellett, hogy az érzékelést fejleszti, hiszen, különböző színeket, szagokat, ízeket, textúrákat ismerhetnek meg a kis kertészek, türelemre is tanítja őket azzal, hogy ki kell várniuk, amíg munkájuk gyümölcsei beérnek, és a közös tevékenység által kommunikációs képességeik is szárnyakat kaphatnak.


A Zabosfa KerTÉSZ Kft. célkitűzése az első megvalósult iskolai programmal koránt sem ért a végéhez, 2020 decemberében a program bővítéseként pályázatot hirdettek, amelyre 220 oktatási intézmény jelentkezett. A nagy sikerre való tekintettel két első, két második és két harmadik helyezett részesülhetett támogatásban, hogy kialakítsák saját ökokertjüket.


„Miután a programot országos szintre bővítettük, megkeresett bennünket az Iskolakertekért Alapítvány és felajánlotta az együttműködését. Az október 1-jén, Zákányszéken megrendezett VII. Országos Iskolakert-hálózati találkozó szervezésében már mi is részt vettünk. Az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők, akik előadásokat hallgathattak meg, műhelymunkákon vehettek részt és bemutatkozott a helyi általános iskola biokertje is”.- mondta el Kazi Péter.


A program szélesítésének tervezése jelenleg is zajlik, annak érdekében, hogy a jövőben még több iskola tudjon élni a lehetőséggel, illetve többféle specifikus programváltozat közül legyen lehetőségük választani.


„Tradicionális értékrendünkben a munka és a föld tisztelete nagy prioritást élvez, működésünk mozgatórugója az egészséges táplálkozás, illetve a hazai termékek előnyben részesítése. Az a küldetésünk, hogy egy olyan generációt neveljünk, amelyik értéknek tartja a magunkkal hozott több százéves kultúrát a mezőgazdaság és a természetvédelem tekintetében is, és fontosnak tartja majd tovább adni a következő generációk számára” – jegyezte meg a Zabosfa KerTÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója.


Törekvéseik között szerepel az is, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mit jelent, ha egy termék bio, és miért kerül többe, mint egy hagyományos termék.


„Egyre több ételallergia, intolerancia alakul ki az emberek körében, és azt gondolom, emiatt szükséges az, hogy előremutatóan gondoljunk az élelmiszer előállításra, elsősorban a frissen fogyasztott zöldségre és gyümölcsre. Ízőrzők csatornánkon olyan tradicionális recepteket gyűjtünk össze, amelyekhez minél nagyobb arányban használjuk a saját magunk által forgalmazott termékeket, így ötletet adva arra, miként lehet ezeket jól hasznosítani” – zárta gondolatait Kazi Péter.


 
Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: unsplash