Két kicsi kecske és egy virágzó vállalkozás

majort
2021. 12. 15., sze – 20:17

Kecskesajtok, falusi turizmus, sajtkészítés, mindez egy kis tanyán, Bács-Kiskun megye és Pest megye határán, Tasson. A „Tejesember”, azaz Szappanos Ilona és férje jelenleg különböző ízesítésű kecskesajtokat készít, ahol a hagyományos ízvilág kedvelői és a különlegességekre éhezők is megtalálhatják a kedvükre való portékát, mint például a kecskekrémsajttal töltött paprikát.


De hogyan is kezdődött ez a vállalkozás?

Ez úgy történt – emlékszik vissza Ilona –, hogy a 90.-es évek végén megtetszett két kecskegida egy ismerősünknél. Megvásároltuk és felneveltük, megszerettük őket. Annyira megkedveltük őket, hogy még vettünk felnőtt anya kecskéket is, akik már fejősök voltak. Amit kifejtünk tejet a fogyasztásunkat jócskán meghaladta, így kecskesajtot készítettünk belőle. Aztán ahogy nőtt az állatok száma, a takarmányozás miatt vásároltunk még földet, ezzel együtt pedig növekedni kezdett a gépparkunk is, mely a gazdaságunk teljes szükségletét látja el mind a mai napig.  


2007-ben megkaptuk a kistermelői élelmiszer előállító létesítményigazolást, majd a tejfeldolgozói engedélyt és innentől folyamatosan bővítettük és korszerűsítettük a tejfeldolgozói üzemünket.  Beszereztünk tejhűtőt, számítógéppel vezérelt pasztőröző gépet, sajtprésgépet különleges igények előállítására, vajköpülőt, tejszeparátort.


2014-ben korszerűsítettük fejőállásunkat a hat állásos fejő állást kiváltottuk 22 db-os fejőállásra. Beszereztünk egy speciális sajtcsomagológépet, mellyel a tartósítószermentes sajtok érlelését oldottuk meg. Aztán elkészült vadonatúj hűtőházunk ahol a sajtjainkat megfelelő fokon érleljük. Tavaly pedig elkezdtük a kézműves sajttorták elkészítését is.


Céljuk, hogy termékeiket minél többen megismerjék, és nagykereskedelmi forgalomban is tudják értékesíteni. Aki kedvet kapott egy kis kecskesajthoz vagy megnézné, hogyan működik egy ilyen vállalkozás, látogasson el a tejesember.hu oldalra, vagy keresse meg a gazdaságot Tasson!


Szerző: Galambos Petra
Fotó: Galambos Petra