Vas megye gyöngyszeme, tájházat hoztak létre Szakonyfaluban

majort
2021. 12. 16., cs – 10:04

Egy romos paraszházat alakítottak nemzetségi tájházzá a Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében a Dél-Vas megyei kistelepülésen, melynek fő küldetése a szlovén Rábavidék gazdag örökségének bemutatása.


A 390 lakosú Szakonyfalu Magyarország legnyugatibb csücskében, a szlovén határon helyezkedik el. Az összetartó kistelepülésen az önkormányzat megvette, felújította az elhagyott romos házat, és új funkciót adtak számára, amely az Ethos Land, vagyis Etikus porta nevet kapta.


A ház nagyszobájában kialakítottak egy kicsi etikus múzeumrészt, itt azokat a tárgyakat, fényképeket és emlékeket állították ki, amelyeket a szakonyfalusiak ajánlottak fel. A szoba melletti konyha szemet gyönyörködtető, fatüzelésű tűzhelyével és kemencéjével. Az idegenforgalomra is építenek, ezért két szoba szálláshelyként funkcionál majd. Családokat, kisebb társaságokat tudnak fogadni, a férőhelyek száma tizenkettő. Elsősorban azokat a turistákat várják, akik egyszerű körülmények között szeretnék megismerni a csodálatos Rábavidéket. Az épület mellett levendulaültetvény van, emellett magaságyásokat is építettek. Az országfásítási program keretében tavasszal beültetik a tájház mögötti területet.


A tájház kialakításán sokan, sokat dolgoztak, a helyiek magukénak érzik, és remélik, hogy sokan fogják majd megtekinteni és használni.


Szerző: Zágorhidi Czigány Ákos
Fotó: Zágorhidi Czigány Ákos